!

Vi befinner oss i en unik situation med coronavirusets utbredning. Vi har vidtagit flera förebyggande åtgärder för att försöka minska smittspridningen. Det innebär en del förändringar i arbetet mot dig som hyresgäst.Vi kommer bland annat enbart hantera akuta ärenden inne i lägenheterna och har ställt in Öppet hus tills vidare. Nya arbetsrutiner till följd av coronaviruset

!

Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår

tips för din uteplats och balkong - hela året

Förbos utemiljöansvarige Malena Johansson guidar dig i konsten att bli kompis med växterna – i trädgården, på balkongen, i fönstret och i naturen. Året runt.

Naturen exploderar

Efter många månader med kala gråbruna träd är det nu dags för den efterlängtade våren. Allt exploderar och det är nu man lägger grunden till sommarens grönska.

 – När jorden reder sig – det vill säga när den inte längre fastnar på krattan utan smular sig – då är det dags att så. Det berättar Förbos utemiljöansvariga trädgårdsmästare som under året ger dig tips och idéer på hur du kan få en lite grönare vardag. I trädgården, på balkongen, i fönstret och i naturen. Vad som ska göras när beror såklart på vädret – och på om det fortfarande är frostnätter eller inte. Dessutom kan det vara bra att skydda sina vintergröna växter från den skarpa vårsolen.

– Om det är så kallt att det fortfarande är fruset i marken kan det vara bra att skydda dem för att de inte ska torka ut innan de kan börja suga vatten ur jorden.

Mars

Om du inte har gjort det än är det snart sista chansen att beskära träd och buskar. Nästa tillfälle att beskära är under JAS (juli, augusti, september). Här hittar du instruktioner om hur du ska göra. Innan våren har fått riktig fart ute kan man ta med sig den in. Klipp av en körsbärskvist, en kvist från en forsythia eller varför inte en äpplegren. Sätt i vatten och ställ i vårsolens värme i fönstret. Nu är det dags att börja förså inomhus. Tomat och paprika är bra plantor att försöka med. Det finns bra instruktioner på fröpåsarna, men det går lika bra att så i en mjölkkartong eller liknande i stället för i en sålåda. En liten busktomat går att ha inomhus hela sommaren om du inte har någon bra plats ute. Sätt upp fågelholk eller rensa ur den du har.

April

Nu är nässlorna perfekta att plocka. Nässelblad kan användas i varmrätter på samma sätt som spenat, i brödbak eller kokas till soppa. Visste du att man kan göra exakt samma sak med det besvärliga ogräset kirskål? Läs mer: www.skogsskafferiet. se Det bästa du kan göra för att ge dig själv en bra sommar är att börja rensa direkt när ogräset kommer. Även du som har balkong kan odla din egen potatis. 1–2 sättpotatisar ger fin skörd i en svart spann. Glöm bara inte att vattna. I april är det bra att plantera om sina krukväxter. Dessutom är det dags att börja förodla persilja och basilika. Morot, palsternacka, rädisa, sallad, spenat och dill går att så utomhus. Gödsla bärbuskar och planteringar utomhus.

Maj

Smultron och jordgubbar passar fint i blomsterlådor. Tänk på att välja så kallade remonterande jordgubbar och månadssmultron som får nya blommor hela säsongen. Även andra krukor kan nu fyllas med blommor och andra växter. Nu kan du så rödbetor och ärtor i dina utomhusplaneteringar och när jorden blivit varm – bönor. Plantera om och avhärda plantor som du drivit inomhus. Att avhärda betyder att man vänjer plantorna vid utomhustemperaturer. Börja med att ställa ut korta stunder på skyddade platser. Öka sedan tiden successivt. Har du rosor är det dags att beskära dem. Att rensa ogräs är en syssla som följer oss hela året. Kämpa på med det och sikta på att ge ogräset fem minuter om dagen :-).

Stanna upp och njut

Hela vintern längtar man, på våren grejar man – men det är nu – under juni, juli och augusti som vi verkligen kan njuta av det gröna.

– Det tycker jag är viktigt – att stanna upp och faktiskt njuta av sin trädgård eller balkong, säger Katarina Svangård, utemiljöansvarig på Förbo. Men bortsett från njutningen, finns det en hel del att göra i trädgården under sommaren. Nu när det växer som mest behövs näring och vatten.

– Det bästa är att vattna på kvällen, eller morgonen om du har problem med sniglar. På dagen kan så mycket som hälften dunsta bort. Ett annat sätt att bevara fuktighet i jorden, som dessutom ger gödning och håller undan ogräs, är att täckodla. Använd gräsklipp och lägg ett tjockt lager mellan plantorna. Det är inte försent att så om du vill äta egenodlad sallad oavsett om du sår i balkonglåda eller på friland. När du plockat något som växt klart kan du peta ner något nytt.

– Snabbväxande grödor som ruccola och rädisor går att så i omgångar och sår du i kruka har du småplantor, färdiga att sätta när du skördat.

Juni

Trädgården behöver gödning för att verkligen blomma ut. Ett bra sätt att gödsla grönt är att göra nässelvatten. Fyll en hink med nässlor, fyll på med vatten och sätt på ett lock. Efter en vecka luktar det illa men gör gott. Sila bort nässlorna och blanda en del nässelsaft till tio delar vatten och vattna både ute och inne. Ogräset jagar oss hela tiden och det bästa tipset är att ge ogräset fem minuter om dagen. En hel del av ogräset går också att äta upp. Titta på sajten skogsskafferiet.se för inspiration. Är du osäker på vad som är vad? På ograsradgivaren.slu.se finns bra tips. Att klippa häcken är en typisk junisyssla. För att få en tät och fin häck – klipp den som ett A – bredast i botten och smalare i toppen.

Juli

Under hela sommaren är det bra att klippa gräset ofta och lite i stället för mycket och sällan. Gräsmattan mår bättre av det och du kan dessutom låta gräsklippet ligga kvar. Täckodling är bra för att bevara fukten i rabatter och grönsksland. Använd gräsklippet och lägg ett tjockt lager mellan plantorna. Lägg ogräs som maskros eller kirskål så att de torkar ut innan du lägger dem i komposten. Annars är risken stor att de gror på nytt.

Augusti

Vissa växter mår bra av att beskäras på sensommaren snarare än under vintern. På Förbos hemsida finns tips och trix. Satsa på gröngödsling efter skörden. Växter som binder kväve, som ärter eller bönor, är perfekta för att förbättra jorden i rabatterna. När hösten kommer och plantorna vissnar är det bara att vända ner dem i jorden. Då lägger du en bra grund till nästa års odlingar. Om jorden är väldigt packad kan växter med djupa rötter luckra upp. Blålusern är ett exempel. Läs mer på www.tradgard.org.

Ett år för jorden

Har du tänkt på jord någon gång? Alltså verkligen tänkt på jorden. Mullen. De bruna mörkbrunsvarta smulorna.

– FN har utsett år 2015 till ”The year of soils”, Jordåret, för att lyfta fram jordens betydelse för allt liv på vår planet och uppmärksamma att det varje minut försvinner 150 000 kvadratmeter odlingsbar jord i världen. Att odlingsbar jord försvinner är ett globalt problem eftersom jord inte bara ger förutsättningar för matproduktion utan också lagrar koldioxid och säkerställer en biologisk mångfald. Jord är en ändlig resurs. Det tar faktiskt så mycket som 3 000 år att på naturlig väg bilda 15 centimeter matjord. Därför är det viktigt att vårda jorden och även i det lilla använda naturlig gödning och inte några kemikalier. Dessutom är det bra att vara medveten om att man måste vara rädd om mikrolivet i jorden.

– Jag tycker att det är viktigt att bidra. Det kan man göra genom att kompostera, inte använda gifter eller konstgödsel, köpa ekologisk odlad mat och genom att plantera träd. Har man inte egen trädgård som är stor nog kan ett träd i Vi-skogen vara ett bra alternativ.

Oktober

När löven börjar trilla, se det som en resurs. Klipp med gräsklipparen – det blir mat till maskarna. Lägg under buskar, täck känsliga växter eller stoppa i komposten. Nu är det dags att sätta lökar för att få det fint till våren. Prova också att odla vitlök. Ta en klyfta och sätt ner den med den spetsiga änden uppåt. Dela perenner och plantera så länge det inte är tjäle i jorden. Perenner som blommar på våren är bra att dela nu. Samla frön – på hösten är utbudet av svenska ekologiskt odlade tomater stort. Passa på att spara frön från en god tomat för att odla själv nästa år. De flesta sorters små tomater går att odla på vindskyddad och solig balkong eller uteplats.

November

Visste du att det går att så på hösten för en tidigare skörd nästa år? Prova morot, palsternacka, persilja, dill och svartrot. Ringblomma, atlasblomma, sommarslöja, sömntuta klarar oftast vintern utan svårighet. Det viktigaste för att lyckas är en väldränerad växtplats, det är större risk att fröna ruttnar än att de dör av kyla. Hösten är en bra tid för att starta en ny kompost, eller varför inte förbereda för odling nästa år. Lägg trädgårdskomposten i pallkragar (två på höjden) och varva med hönsgödsel eller annan naturgödsel.

December

Kanske har vintern nu kommit även till oss med snö och kyla. Det kan vara bra att ruska av blötsnö från buskar och träd eftersom tyngden kan bryta av grenarna. Men det är också dags att börja planera inför nästa säsong. Ta hem frökataloger, dröm om sommaren och skissa en plan för din trädgård. Nyplanterade träd och buskar kan vara bra att skydda från hungriga rådjur och kaniner. Buxbomklot och små tallar är fina i krukor och blir också fina med dekorationer. Sätt i en ljusslinga eller dekorera med färgstarka bär. Under långa frostfria och nederbördsfattiga perioder blir krukväxter törstiga. Vintergröna växter förlorar konstant vätska genom bladen, speciellt när det är blåsigt och soligt. Torkskador förväxlas ofta med frysskador på vintern.