!

Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår

FIBER för alla!
installation av fiber i förbos områden

De allra flesta av hyresgästerna i Förbos områden vill ha fiber installerade i sina lägenheter. Därför har vi genomfört en upphandling för att få till en samarbetspart för att intallera fiber. 

Vad kommer att hända nu?

I och med coronavirusets utbredning vet vi inte exakt när vi kan påbörja nästa område. Vi har beslutat, tillsammans med IP Only och deras underentreprenörer, att fokusera på andra arbeten än installation i lägenheter. De kommer således att projektera ett antal områden i Härryda och Kungälv, för att bygga upp en stor buffert med områden att installera fiber i. Vår ambition är att vi kan starta igång med att installera fiber i lägenheter i juni igen. Vi kommer då att arbeta parallellt i de två kommunerna.

Vi har inga exakta datum för när specifika områden får fiber. Vi kommer att informera dig när det är dags för just ditt område att bli fiberanslutet. På IP-Onlys webbplats kan du följa arbetet med att fiberansluta alla våra bostäder.  

Fler uttag i väggen
Vi kommer att installera ett vägguttag för fiber i din bostad, det kommer att placeras så nära ditt tv-utta som möjligt. Vill du ha fler än ett uttag för fiber behöver du anmäla det till AT-installation. Det gör du genom att skicka ett mejl till . Ange ”Extra uttag + din adress” i ämnesfältet. Det extra uttaget får du placera var du vill i din bostad och kommer att kosta 15 kr extra i månaden. Avgiften för detta är överenskommet med Hyresgästföreningen.  

Erbjudandet med fler fiberuttag gäller för dig som inte har fiber idag och ska få fiber i din bostad. Vi tittar på att ta fram ett liknande erbjudande genom Peronsliga hem till dig som redan har fiber i din bostad idag men just nu så finns det inget sådant. 

Vad händer med mitt nuvarande tv-utbud som ingår i hyran?

Ditt analoga utbud av tv-kanaler som ingår i hyran påverkas inte av fiberinstallationen. Du behåller alltså de kanaler du har idag i det analoga utbudet.

Vad kommer bredbandet eller tv-kanalerna att kosta?
Tjänsterna kommer att kunna beställas via en portal där du själv får välja leverantör. Eftersom vi i dagsläget inte vet vilka leverantörer som kommer att finnas i nätet kan vi inte ge exakta priser. Nedan ser du exempel på hur priserna ser ut i liknande portaler och bolag idag: (OBS! Detta är exempel på prisintervaller. Definitiva priser får vi först efter installation. )

Bredband 100/10 Mbit/s: 129 - 339 kr/månaden
Bredband 250/100 Mbit/s: 99 - 405 kr/månaden
Bredband 1000/1000 Mbit/s: 329 - 899 kr/månaden
Tv 15-20 kanaler: 200 - 300 kr/månaden
Tv 70-80 kanaler: 300 - 500 kr/månaden  

Vad händer om jag inte vill ha fiber?

Eftersom en majoritet av hyresgästerna har sagt ja till förfrågan kommer fiber installeras i samtliga lägenheter. Det innebär en höjning av hyran på 55 kr för alla lägenheter. Däremot behöver du inte beställa några tjänster om du inte vill. 

I de här områdena (juridiska fastigheterna) kommer vi att installera fiber:
Vi kommer att installera fiber i flera tusen lägenheter i våra områden. Här kan du se i vilka områden majoriteten har tackat ja.

Finns det några undantag?
Ja, vi har några områden (juridiska fastigheter) där majoriteten sagt nej till fiberinstallation. Eftersom det krävs att minst 50 procent säger ja till installationen kommer vi i dagsläget inte att slå på fibern i dessa områden

Vad händer med uppgraderingen på Säteriet och Hulan?

På Säteriet och Hulan har vi ställt frågan om en uppgradering av den fiberteknik som redan finns där. Förutsättningarna är annorlunda här. I din fastighet finns det idag fiber men vi vill byta ut utrustningen då det skulle betyda att du kan beställa ny och snabbare uppkoppling för hastigheter upp till minst 1 Gbit/s. För att kunna göra det behöver vi ditt godkännande eftersom det innebär en höjning av hyran. Tillsammans med Hyresgästföreningen har vi kommit fram till att kostnaden blir 25 kr i månaden per lägenhet.  

Information about Säteriet and Hulan in English  

Har du fler frågor om fiber?

Har du frågor om installationen eller fiber i allmänhet vänder du dig till IP-Onlys kundtjänst. Du når dem på telefonnummer 0200 – 43 00 00. Du kan också hitta de vanligaste frågorna och svaren på deras kundforum.

Övriga lägenheter påverkas inte

Bor du i en lägenhet som redan har fiber? Då påverkas inte din hyra eftersom du redan har och betalar för den teknik vi vill installera i övriga områden. 

Information in english >> 

Bakgrund – installation av fiber

Idag utvecklas den digitala kommunikationen i en mycket snabb takt och många av oss använder dagligen uppkopplingar för att handla, sköta bankärenden och titta på tv från världens alla hörn. Vi kanske jobbar hemma, använder sociala medier, spelar datorspel och pratar med både släktingar och läkare via videokommunikation.

För att kunna möta dagens, och inte minst framtidens ökande behov av en stabil och driftsäker lösning för internet, tv och telefon är fiber det bästa alternativet. De gamla kopparkablarna håller på att försvinna och därför behövs ett långsiktigt bra alternativ. Fiberkablarna är gjorda för att kunna uppgraderas och är dessutom en säker lösning som klarar både åska och storm.

Vi på Förbo har tagit ett beslut där vi vill investera i installation av fiber i alla våra hus till 2022. Tillsammans med Hyresgästföreningen har vi kommit fram till att kostnaden blir 55 kr i månaden per lägenhet. I enlighet med överenskommelsen gick vi ut till alla hyresgäster för att de skulle kunna välja om de vill ha den här möjligheten eller inte. Intygen samlades in under 2018-2019 och resultatet blev att i de flesta av våra områden var intresse stort varför arbetet med att planera installation startades.  

Frågor och svar

Längst ned till höger hittar du en knapp med "Frågor och svar". Om du klickar på den hittar du en mängd frågor och svar om fiberinstallationen.

Du kan även mejla eller ringa oss om du har frågor kring installationen:
E-post:
Telefon: 031-746 50 00