!

Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår

FIBER för alla!
installation av fiber i förbos områden

De allra flesta av hyresgästerna i Förbos områden vill ha fiber installerade i sina lägenheter. Därför har vi genomfört en upphandling för att få till en samarbetspart för att intallera fiber. 

Vad händer nu?
Vi har nu tecknat ett samarbetsavtal med en entreprenör, IP Only Networks, som ska sköta installationen och som senare kommer att erbjuda tjänster till er hyresgäster. Under hösten ska vi tillsammans med IP Only ta fram förutsättningar för projektering, arbetssätt och tidplan. När det är klart återkommer vi med mer specifik information om installationen och hur beställning av bredband och tv fungerar. Det är alltså först när planeringsarbetet är klart som vi vet i vilken turordning vi kommer till respektive område. Tidplanen beräknas vara klar i mitten av december och arbetena startar i början av nästa år. 

Vad händer om jag inte vill ha fiber?
Eftersom en majoritet av hyresgästerna har sagt ja till förfrågan kommer fiber installeras i samtliga lägenheter. Det innebär en höjning av hyran på 55 kr för alla lägenheter. Däremot behöver du inte beställa några tjänster om du inte vill. 

I de här områdena (juridiska fastigheterna) kommer vi att installera fiber:
Vi kommer att installera fiber i flera tusen lägenheter i våra områden. Här kan du se i vilka områden majoriteten har tackat ja.

Finns det några undantag?
Ja, vi har några områden (juridiska fastigheter) där majoriteten sagt nej till fiberinstallation. Eftersom det krävs att minst 50 procent  säger ja till installationen kommer vi i dagsläget inte att installera fiber i dessa områden

Vad händer med uppgraderingen på Säteriet och Hulan?
På Säteriet och Hulan har vi ställt frågan om en uppgradering av den fiberteknik som redan finns där. Förutsättningarna är annorlunda här. Just nu har vi en ny enkät ute bland dem som vid förra tillfället antingen svarade nej eller inte deltog alls. Även här behövs majoritet för att genomföra en uppgradering.

Information about Säteriet and Hulan in English 

Bakgrund – installation av fiber

Idag utvecklas den digitala kommunikationen i en mycket snabb takt och många av oss använder dagligen uppkopplingar för att handla, sköta bankärenden och titta på tv från världens alla hörn. Vi kanske jobbar hemma, använder sociala medier, spelar datorspel och pratar med både släktingar och läkare via videokommunikation.

För att kunna möta dagens, och inte minst framtidens ökande behov av en stabil och driftsäker lösning för internet, tv och telefon är fiber det bästa alternativet. De gamla kopparkablarna håller på att försvinna och därför behövs ett långsiktigt bra alternativ. Fiberkablarna är gjorda för att kunna uppgraderas och är dessutom en säker lösning som klarar både åska och storm. 

Vi på Förbo har tagit ett beslut där vi vill investera i installation av fiber i alla våra hus till 2020. 

Tillsammans med Hyresgästföreningen har vi kommit fram till att kostnaden blir 55 kr i månaden per lägenhet. I enlighet med överenskommelsen gick vi ut till alla hyresgäster för att de skulle kunna välja om de vill ha den här möjligheten eller inte. Intygen samlades in under 2018-2019 och resultatet blev att i de flesta av våra områden var intresse stort varför arbetet med att planera installation startades. 

Vad händer med mitt nuvarande tv-utbud som ingår i hyran?
Ditt analoga utbud av tv-kanaler som ingår i hyran påverkas inte av fiberinstallationen. Du behåller alltså de kanaler du har idag i det analoga utbudet.

Vad kommer bredbandet eller tv-kanalerna att kosta?
I det här läget handlar det inte om att välja vilka tv-kanaler du vill ha eller vilken hastighet du vill ha på ditt bredband. Intyget du säger ja eller nej till nu gäller för kostnaden att installera fiberteknik och på så sätt ge dig möjligheten att senare beställa bredband och/eller tv-kanaler. Vi kommer sedan att i god tid informera om hur det fungerar att välja tjänster och vad dessa kommer att kosta. 

Tjänsterna kommer att kunna beställas via en portal där du själv får välja leverantör. Eftersom vi i dagsläget inte vet vilka leverantörer som kommer att finnas i nätet kan vi inte ge exakta priser. Nedan ser du exempel på hur priserna ser ut i liknande portaler och bolag idag:
 
(OBS! Detta är exempel på prisintervaller. Definitiva priser får vi först efter installation. )
Bredband 100/10 Mbit/s: 129 - 339 kr/månaden
Bredband 250/100 Mbit/s: 99 - 405 kr/månaden
Bredband 1000/1000 Mbit/s: 329 - 899 kr/månaden

Tv 15-20 kanaler: 200 - 300 kr/månaden
Tv 70-80 kanaler: 300 - 500 kr/månaden

Fler uttag i väggen
 
Vill du ha mer än ett uttag för fiber kommer det att kosta 15 kr extra i månaden per uttag. Avgiften för detta är även det överenskommet med Hyresgästföreningen. Du behöver inte bestämma dig för om du vill ha extra uttag just nu. 

Uppgradering av befintlig fiber

För dig som bor på Säteriet I Mölnlycke eller Hulan i Lerum gör vi en liknande förfrågan. 

I din fastighet finns det idag fiber men vi vill byta ut utrustningen då det skulle betyda att du kan beställa ny och snabbare uppkoppling för hastigheter upp till minst 1 Gbit/s.

För att kunna göra det behöver vi ditt godkännande eftersom det innebär en höjning av hyran. Tillsammans med Hyresgästföreningen har vi kommit fram till att kostnaden blir 25 kr i månaden per lägenhet. 

Övriga lägenheter påverkas inte

Bor du i en lägenhet som redan har fiber? Då påverkas inte din hyra eftersom du redan har och betalar för den teknik vi vill installera i övriga områden. 

Information in english >> 

 

 

Frågor och svar

Längst ned till höger hittar du en knapp med "Frågor och svar". Om du klickar på den hittar du en mängd frågor och svar om fiberinstallationen.

Du kan även mejla eller ringa oss om du har frågor kring installationen:
E-post:
Telefon: 031-746 50 00