Gå direkt till innehåll

parkering med egen laddstolpe

I Lerum, Gråbo, Balltorp och Lindome hyr vi ut parkeringsplatser med egen laddstolpe för dig som har el- eller laddhybridbil. I listan till höger kan du se var platserna finns. Hyr du redan en parkeringsplats av oss och vill byta till en med laddstolpe så hör av dig till ditt Förbokontor.

Kostnad och betalningssätt

Hyran för laddplatserna har ett tillägg på 300 kr utöver det pris som en parkering utan laddstolpe kostar i ditt område. Elen betalas via leverantörens digitala lösning, oftast via en app i din telefon. Vid våra laddstolpsplatser i Mölndal stad kostar elen 2,5 kr/kWh (uppdateras med nytt pris hösten 2023). I Lerums kommun kostar elen 1,5kr/ kWh. Skillnaden på elpriset i de olika kommunerna beror på att vi i ett av fallen samordnar prissättningen med andra aktörer.

Typ av laddning

Laddstolparna är av standard typ 2 och de används för normalladdning vilket innebär längre laddningar, till exempel under natten. På en laddning på ca 8 timmar kan vi garantera 10 mils normalkörning. 

Leverantörer

De leverantörer som tillhandahåller själva laddstolparna är olika i olika områden. I Gråbo är det Waybler som har hand om laddstolparna, i Lerum Rexel och i Mölndal är det Mölndal Energi. För felanmälan av din stolpe vänder du dig direkt till leverantören.

Ladda i Mölndal

I Mölndal är det en ny laddtjänst från och med juni 2023. 

För dig som användare innebär detta att du i fortsättningen inte kommer att använda ditt laddkort utan istället en mobilapp som du laddar ner till din mobiltelefon. För mer information kring systemet och appen se Mölndal Energis webbplats.

Intresserad?

Är du intresserad av att hyra en p-plats med egen laddstolpe? På Mina sidor hittar du alla lediga p-platser som du kan söka.

Arbetet framåt med att bygga fler laddstolpar

Under 2020 gjorde vi en intresseundersökning bland alla våra hyresgäster där det fanns ett litet intresse av att hyra parkering med laddstolpe och betala för det. Vi kommer kontinuerligt att följa upp denna fråga för att fånga upp hur intresset utvecklar sig då vi är medvetna om att allt fler hyresgäster har elbilar och behöver möjlighet att ladda dessa.

När det gäller utbyggnaden av laddinfrastruktur så är det en stor och viktig fråga. Det är en investeringskostnad som är betydande och här är det viktigt att vi på Förbo hittar ett affärsupplägg som gör att vi inte fördelar ut kostnaden på kollektivet. Förbo inväntar nu vår inköpscentrals upphandling på affärsupplägg för laddinfrastuktur som vi väntas kunna avropa ifrån under 2022.

Vi fortsätter att bygga parkeringsplatser med laddstolpar i alla nyproduktionsprojekt och vi förbereder alltid för laddplatser i samband med renoveringsprojekt. Idag har vi ingen bra lösning för dig som bor i ett område där det inte redan finns laddstolpar, men vi arbetar som sagt med att få till ett bra affärsupplägg som gör det enklare för oss att kunna ta dessa investeringsbeslut framöver. Vi följer samhällsutvecklingen för transporter och har som mål att kunna möta den stigande efterfrågan av laddstolpar vilket vi även ser som en del i vårt hållsbarhetsarbete.