!

Just nu har en del besökare på webbplatsen problem med att logga in på Mina sidor eller att se lediga lägenheter. Vi jobbar på att åtgärda problemet.

!

Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår

hyrorna för 2018 är klara

Varje år förhandlar Förbo hyrorna med Hyresgästföreningen. Förra året skrevs det ett tvåårigt avtal, vilket innebär att hyreshöjningen 2018 blir likadan som förra året. Hyreshöjningen blir i snitt 0,7 procent från 1 januari. 

Ökningen varierar från område till område och ligger mellan 0–1,2 procent. De flesta får en hyreshöjning med 0,7 procent.

Fördelning enligt kvalitetsmodell
Förbo har i förhandlingen tillsammans med Hyresgästföreningen tittat på varje bostadsområdes kvalitet och jämfört hyran med andra områden med motsvarande kvalitet. På så vis har parterna enats om vilken hyreshöjning som gäller för varje område. 

Justerade priser på p-platser
Den 1 januari justerar Förbo även priserna på p-platser, garage och carportar med mellan 20 och 50 kr per månad.

Ett område är dock inte klart ännu
För vårt bostadsområde Fågelsten, som under året ändrades från att vara en kooperativ hyresrätt till att bli en traditionell hyresrätt, pågår det förhandlingar med Hyresgästföreningen om årets hyra.

Vad används hyran till?
Din hyra går till sådant som sophantering, skatter, snöskottning och underhåll, bland annat. När Förbo förhandlar med Hyresgästföreningen påverkas hyrorna till exempel av vilka kostnader vi har för entreprenörer, andra avgifter och räntor.

Exempel: Min hyra är 5000 kr. Vart går pengarna?
Här ser du vad hyrorna används till och hur mycket som går till varje del, beräknat på månadshyran 5000 kronor.

 
Frågor?
Har du frågor om din nya hyra är du välkommen att kontakta dina förbovärdar. 

Helen Gårdh, ekonomichef på Förbo berättar mer om hur ekonomin fungerar i ett bostadsbolag och vad pengarna används till. 

Förbo gör ju en vinst varje år. 2016 uppgick den till 57,9 Mkr. Vad händer med de pengarna?
– Största delen av vinsten stannar i Förbo och används för att finansiera investeringar. Det kan vara underhåll, renoveringar eller nyproduktion.

Delas inte pengar ut till Förbos ägare?
– Jo, 0,4% eller 256 Tkr av vinsten delas ut till Förbos ägare. Det är den lagstadgade delen. Allt annat stannar och återinvesteras i bolaget.

Men kunde inte hyrorna vara lägre istället?
– Ägarna har tydliga krav på hur Förbo ska styras. Vi har mål för avkastningen och på soliditeten för att säkra att vi har en långsiktigt god och stabil ekonomi. Då kan vi göra investeringar som utvecklar och förbättrar våra fastigheter. En god och stabil ekonomi ger oss också bättre villkor hos långivarna när vi lånar pengar till investeringar. Bättre villkor ger oss lägre räntekostnader.