!

Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår

hyrorna för 2019 är klara

Varje år förhandlar Förbo hyrorna med Hyresgästföreningen och nu är förhandlingen för 2019 års hyror klar. Hyreshöjningen blir i snitt 2,2 procent från 1 april. 

Hyreshöjningen blir i snitt 2,2 procent från 1 april. Det innebär att ingen kommer att få en hyreshöjning retroaktivt. Ökningen varierar från område till område och ligger mellan 0,8–3,0 procent. De flesta får en hyreshöjning med 2,2 procent.

Fördelning enligt kvalitetsmodell
Förbo har i förhandlingen tillsammans med Hyresgästföreningen tittat på varje bostadsområdes kvalitet och jämfört hyran med andra områden med motsvarande kvalitet. På så vis har parterna enats om vilken hyreshöjning som gäller för varje område. 

Justerade priser på p-platser från 1 januari
Vi justerar även hyrorna på parkeringsplatser, garage och carportar med 5% och smålokaler justeras med 3,5%. De nya hyrorna är med på avin från och med januari.

Varför höjer ni hyran varje år?
Varje år justerar våra leverantörer och entreprenörer sina priser och taxor för bland annat vatten, el och sophämtning blir högre. Därför behöver vi också justera våra hyror. 

Vad används hyran till?
Din hyra går till sådant som sophantering, skatter, skötsel och underhåll, bland annat. 

Exempel: Min hyra är 5000 kr. Vart går pengarna?
Här ser du vad hyrorna används till och hur mycket som går till varje del, beräknat på månadshyran 5000 kronor.

 
Frågor?
Har du frågor om din nya hyra är du välkommen att kontakta dina förbovärdar. 

Helen Gårdh, ekonomichef på Förbo berättar mer om hur ekonomin fungerar i ett bostadsbolag och vad pengarna används till. 

Hur fungerar ekonomin hos ett bostadsföretag som Förbo? 

– Största delen av vinsten som vi gör stannar i Förbo och används för att finansiera investeringar. Det kan vara underhåll, renoveringar eller nyproduktion. Endast en liten del av vinsten, 0,3 %, delas ut till Förbos ägare enligt lag. Resten stannar och återinvesteras i bolaget. 

– En del kanske undrar om inte hyrorna kunde vara lägre istället, men det har med ägarnas krav på hur Förbo ska styras. Vi har mål för avkastningen och på soliditeten för att säkra att vi har en långsiktigt god och stabil ekonomi. Det vill vi ha för att kunna göra investeringar som förbättrar våra fastigheter. Dessutom ger det oss bättre villkor hos långivarna om vi har en god och stabil ekonomi när vi lånar pengar till investeringar. Bättre villkor ger oss även lägre räntekostnader.