Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll

hyrorna för 2020 är klara

Varje år förhandlar Förbo hyrorna med Hyresgästföreningen och nu är förhandlingen för 2020 års hyror klar. Hyreshöjningen blir i snitt 1,99 procent från 1 januari. 

I årets förhandling tog Förbo och Hyresgästföreningen hjälp av Hyresmarknadskommittén (HMK) för medling i förhandlingen. HMK gav i mars ett bud som båda parterna accepterade. Resultatet innebär en hyresökning på i genomsnitt 1,99 procent från 1 januari. Det innebär att vi kommer att ta ut höjningen för fyra månader (januari-april) retroaktivt. Du får den retroaktiva höjningen för de månader du har bott hos oss. Den retroaktiva höjningen fördelas ut på hyran för maj, juni, juli och augusti. Ökningen varierar från område till område och ligger mellan 0–2,8 procent.  

Varför höjer Förbo hyrorna?

Varje år förhandlar vi om hyreshöjningar. Vi gör det för att våra kostnader ökar och för att vi ska kunna ha möjlighet att renovera, underhålla, utveckla och bygga nya bostäder.

Vi inledde dialog med Hyresgästföreningen innan årsskiftet men då vi inte kom överens drog det ut på tiden. Medlingsbudet från HMK kom precis i samband med coronapandemins utbredning, det var ingenting som någon kunde förutse. Långt ifrån alla våra hyresgäster drabbas ekonomiskt av pandemin. Vi uppmanar de hyresgäster som får ekonomiska svårigheter till följd av coronaviruset effekter att ta kontakt med oss snarast för att hitta en individuell lösning.

Fördelning enligt kvalitetsmodell 

Förbo har i förhandlingen tillsammans med Hyresgästföreningen tittat på varje bostadsområdes kvalitet och jämfört hyran med andra områden med motsvarande kvalitet. På så vis har parterna enats om vilken hyreshöjning som gäller för varje område och det är därför höjningarna kan variera mellan områdena. 

Justerade priser på p-platser från 1 januari

Vi justerar även hyrorna på parkeringsplatser, garage, carportar och smålokaler med 5% från och med 1 januari. Denna justering gjordes redan inför den 1 januari.

Vad används hyran till?

Din hyra går till sådant som sophantering, skatter, skötsel och underhåll, bland annat. 

Exempel: Min hyra är 5 000 kr. Vart går pengarna?

Här ser du vad hyrorna används till och hur mycket som går till varje del, beräknat på månadshyran 5 000 kronor.

Frågor? 

Har du frågor om din nya hyra är du välkommen att kontakta dina förbovärdar.