Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll

hyrorna för 2021 är klara

Varje år förhandlar Förbo hyrorna med Hyresgästföreningen och nu är förhandlingen för 2021 års hyror klar. Hyreshöjningen blir i snitt 1,65 procent från 1 april. 

I årets hyresförhandling tog parterna (Förbo och Hyresgästföreningen) hjälp av Hyresmarknadskommittén (HMK) för medling i förhandlingen. HMK gav i mars ett bud som båda parterna accepterade.

Resultatet innebär en hyresökning på i genomsnitt 1,65 procent från 1 april 2021 för Förbos hyresgäster. Det innebär att vi kommer att ta ut höjningen för en månad (april) retroaktivt. Denna retroaktiva höjning fördelas ut under en månad, på hyran för maj. Höjningen och den retroaktiva delen kommer att vara inbakad i hyran för maj månad som skickas ut den 13 april. Nya uppdaterade hyran syns på avin. Vill man se hyreshöjningen specifikt får man kika på en gammal avi och jämföra med den. Mellanskillnaden mellan maj månads hyra och april månads hyra är hyreshöjningen. Tyvärr gick det inte att specificera på hyresgästens avi.

Varför höjer Förbo hyrorna?

Varje år förhandlar vi om hyreshöjningar. Vi gör det för att våra kostnader ökar och för att vi ska kunna ha möjlighet att renovera, underhålla, utveckla och bygga nya bostäder.

Vi inledde dialog med Hyresgästföreningen innan årsskiftet men då vi inte kom överens drog det ut på tiden.

Fördelning enligt kvalitetsmodell 

Förbo har i förhandlingen tillsammans med Hyresgästföreningen tittat på varje bostadsområdes kvalitet och jämfört hyran med andra områden med motsvarande kvalitet. På så vis har parterna enats om vilken hyreshöjning som gäller för varje område och det är därför höjningarna kan variera mellan områdena. 

Justerade priser på p-platser från 1 januari

Vi justerar även hyrorna på parkeringsplatser, garage, carportar och smålokaler med 2,7% från och med 1 januari. Denna justering gjordes redan inför den 1 januari.

Vad används hyran till?

Din hyra går till sådant som sophantering, skatter, skötsel och underhåll, bland annat. 

Exempel: Min hyra är 5 000 kr. Vart går pengarna?

Här ser du vad hyrorna används till och hur mycket som går till varje del, beräknat på månadshyran 5 000 kronor.

Frågor? 

Har du frågor om din nya hyra är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.