Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll

Julstökigt? Vi hjälper dig att sortera rätt!

Det ska vara lätt att sopsortera och ibland kan det vara klurigt att veta hur man ska göra för att ta hand om julskräpet. Här kommer en liten guide till hur du sorterar rätt.

Batterier 

Du lämnar dina gamla batterier i batteriholkar. Du hittar dem bland annat på kommunens återvinningscentraler men även på flera håll i våra kommuner som till exempel i många matbutiker. 

Eldrivna ljus som adventsljusstakar, ljusslingor och julstjärnor 

Eldrivna ljus kan innehålla miljöfarliga ämnen som kvicksilver, bly och andra ämnen som är farligt för naturen. Vänd dig till kommunens återvinningscentraler, de tar emot alla typer av elavfall.  

Julgran

Oavsett om du har en riktig gran eller en i plast behöver du lämna din gran till kommunens återvinningscentral. Har du en egen kompost i din trädgård går det bra att kompostera granen där. Ett tips är då att klippa den i mindre bitar för smidigare hantering.  

Julklappspapper och kartonger 

Dessa sorteras och slängs tillsammans med övriga pappersförpackningar. Kom ihåg att ta bort snörena och sortera för sig! 

Julklappssnören

Julklappssnören förbränns och slängs med övrigt restavfall.  

Julkort

Även julkort sorteras som restavfall. I spelande julkort finns ett litet batteri som du behöver pilla bort och lägga i batteriholken.  

Stearinljus

Du som är pysselsugen kan stöpa nya ljus av ljusstumpar, annars slänger du ljusstumparna med övrigt restavfall.   

Värmeljus i aluminiumkopp  

Koppen är gjort i aluminium men vekeshållaren är oftast gjord av stål. Peta därför loss den så delarna kan hamna var för sig när du slänger dom i metallåtervinningen. På sopsorteringsanläggningen separeras stål från aluminium.