Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll

regler för uthyrning i andra hand, inneboende och direktbyten 

Från den 1 oktober 2019 gäller nya regler för uthyrning i andra hand och vid lägenhetsbyte. Även regler för inneboende har ändrats. 

Tillstånd för andrahandsuthyrning 

Du behöver alltid tillstånd från Förbo om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand. Om du inte har tillstånd och ändå hyr ut din lägenhet riskerar du att hyreskontraktet sägs upp och du tvingas flytta från lägenheten. 

Rätt hyra vid uthyrning i andra hand

Den hyra som din andrahandshyresgäst betalar ska inte vara högre än den hyra du betalar till Förbo. Om du hyr ut din lägenhet möblerad får du lov att lägga på högst 15 procent på hyran. Om el, bredband eller liknande ingår när du hyr ut i andra hand så får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har. 

Om du tar ut en högre hyra än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet. Om du skulle hyra ut lägenheten utan tillstånd och tar en för hög hyra riskerar du att få böter eller fängelse eftersom det är brottsligt från och med den 1 oktober 2019. 

Regler vid inneboende

Du får som hyresgäst ha inneboende i din lägenhet. För detta får du ta ut en hyra men bara för den del av lägenheten som den inneboende använder. Har du fler inneboende får du inte den sammanlagda hyran som de betalar vara högre än vad du själv betalar i hyra till Förbo. Tänk på att rätten att ha inneboende bara gäller om du själv bor i lägenheten. Annars gäller regelerna för andrahandsuthyrning och då behöver du tillstånd, se ovan. 

Det här gäller vid lägenhetsbyte

För att byta din lägenhet mot en annan hyresrätt behöver du tillstånd från Förbo. I regel behöver både du och den du vill byta med ha bott i sina respektive bostäder i minst ett år för att bytet ska kunna godkännas. Det går inte att byta en hyresrätt mot en bostadsrätt eller villa. 

Handel med hyreskontrakt är brottsligt

Det är brottsligt att sälja eller köpa ett hyreskontrakt. Det är också förbjudet att betala en hyresgäst, svartmäklare eller annan person för att få ett hyreskontrakt. Straffet för att sälja eller köpa ett hyreskontrakt är böter eller fängelse. 

Viktigt att anmäla rätt folkbokföringsadress

Du ska vara folkbokförd där du bor. Det är sedan 1 juli 2018 brottsligt att lämna felaktiga uppgifter eller inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar.