Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll

Snöröjning pågår! 

Inte sedan 1995 har Göteborg haft ett sådant snöfall som det på natten till tisdagen den 19 januari. Många har haft frågor och funderingar på snöröjningen och våra entreprenörer har jobbat hårt för att områdena ska vara så bra skottade som möjligt. Men det kraftiga snöfallet har gjort det svårare än vanligt att få ordning. Vi träffade Mattias Hagberg och Bengt Öberg på LP entreprenad som tar hand om snöröjningen på Säteriet i Mölnlycke.

- I vanliga fall kanske det tar 10 timmar att få iordning här på Säteriet. Men när det kommer så mycket snö på en gång så tar det minst det dubbla, berättar Mattias. Han och Bengt har kört snö sedan klockan tre på tisdagsmorgonen när snön började vräka ner som värst. Igår körde de 19 timmar. Dagens pass ser ut att bli minst lika långt.

Hur orkar man hålla koncentrationen uppe så länge?
- Det fungerar ändå rätt bra på något sätt. Flera dagar går det ju inte att hålla på så här, då behöver man sova ordentligt emellan. Men vid enstaka tillfällen fungerar det.

- Klart att det är ganska tufft. Speciellt när det tar sådan tid. Snön är ganska blöt nu så ganska ofta får vi köra samma sträcka flera gånger för att det ska bli rent. Tur att det inte har kommit ännu mer än så länge, säger Bengt.

Är det många som vill prata med er?
- Jo, en del har ju frågor såklart. Det är ju svårt att stanna hela tiden när vi jobbar, det kan dessutom vara farligt att gå för nära en plogbil. Men annars svarar vi gärna på frågor. Alla är inte nöjda och det har vi såklart förståelse för. Men vi gör allt vi kan. Men sådana här speciella omständigheter är inte vanliga. Vi börjar med de viktigaste vägarna så att ambulans osv. kan ta sig fram. Då kan det ta ett tag innan t.ex. gångvägar eller parkeringsplatser blir skottade.

Mer än så hinner de inte säga. Det är dags att hoppa in i plogbilen och köra igång igen!

Mattias och Bengt gör sig redo för ett långt pass med snöröjning.

Mattias och Bengt gör sig redo för ett långt pass med snöröjning.

Det är nog säkrast att ta cykeln en annan dag.

Det är nog säkrast att ta cykeln en annan dag.