!

Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår

Värdefulla erfarenheter med sommarjobb

Att sommarjobba hos Förbo är roligt och givande. Det tycker de 27 ungdomarna som under två veckor gör fint i Förbos områden genom att exempelvis städa i förråd och källare, plocka skräp, sopa, tvätta eller röja ute. För tredje året i rad körs ungdomarna gemensamt ut till de olika områdena med Förbos sommarjobbsbuss – ett mycket lyckat koncept.

Varje dag hämtas ungdomarna upp med sommarjobbsbussen i centrala Göteborg. Vi träffar en stor del av gänget en varm och solig dag när bussen anlänt till Streteredsvägen i Kållered där de ska röja sly. Några av dem har arbetat som sommarjobbare på Förbo tidigare. Som Julia till exempel. Det är tredje året hon är med, och i år som gruppledare dessutom. 

– Jag fördelar arbetsuppgifter och tar närvaro på alla. Konceptet att åka ut med bussen tillsammans är bra och jag gillar att vara utomhus och göra fysiska saker. Detta är ett toppenjobb – vi blir ett gott gäng. Och Förbo är en jättebra arbetsgivare, tillägger hon under tiden som hon kämpar med att beskära och få loss grenar från en envis buske.

Hampus som är förbovärd i området berättar vad ungdomarna gör idag.
– Vi genomför en föryngring för att få in ljus. Det kan se ut som att vi kapar mycket, men allting kommer att växa tillbaka. Nu är det för tätt och det blir blött och luktar unket. Här innanför går en belyst stenmur som inte synts på länge – nu kommer den fram, säger Hampus medan han lyfter på en buske för att visa muren.

Jobb som ger mer

En nyfiken hyresgäst går förbi och frågar vad sommarjobbarna gör. Ungdomarnas handledare Niklas förklarar vad som pågår och försäkrar också att allt kommer att bli fint när det är klart. Hyresgästen går nöjt vidare. Det är varmt och ungdomarna jobbar hårt. När det har gått en stund säger Niklas att det är dags för paus och det bjuds på frukt och något att släcka törsten med – det är viktigt att fylla på med vätska i värmen. 

Under pausen växlar vi några ord med Saleh som jobbar första året som sommarjobbare. Han läser språkintroduktionsprogrammet på Angeredsgymnasiet och sökte jobbet som han tyckte lät bra och roligt. Han bor i Kortedala och får gå upp tidigt för att hinna med bussen som går halv åtta från stan.
– Det är inga problem! Det är jättekul att lära känna nya människor och jobba i grupp. Här har jag fått flera nya vänner, säger han. 

Handledaren Niklas studerar till förvaltare och har tidigare praktiserat på Förbo. Han har även arbetat med ungdomar och liknande uppgifter förut.
– Jag tycker att ungdomar ibland oförtjänt får höra att de är lata. Jag har inte alls den bilden. Här kör de igång direkt och jag får snarare stoppa dem. Det är så roligt att se när de lyckas!

Julia arbetar som gruppledare för gänget.

Yaha: Jag är hyresgäst hos Förbo och såg på nätet att de sökte sommarjobbare. Det är kul och jag kommer nog söka nästa år igen.

Isabella: Det är kul att jobbet är så omväxlande och så får man lära känna nya människor och ett nytt arbetssätt.

Gänget som åkt runt i våra områden tillsammans med handledare Niklas längst till vänster.

Lisa, Saleh och de andra jobbar med att rensa och göra fint.

En buss kommer lastat...

Edvin: Detta är tredje året som sommarjobbare hos Förbo. Jag har precis tagit studenten och ska jobba lite till och kanske ta en paus innan jag läser vidare. Jag funderar på att bli polis.

Sommarjobbarna syntes i många av våra områden.

Jessica: Det bästa med jobbet är att vara ute i friska luften istället för att sitta inne på sommarlovet.

 

 

Fakta
Förbo erbjuder varje år sommarjobb till ungdomar mellan 17 och 23 år. Att skapa arbetstillfällen för unga är en av de prioriterade frågorna i Förbos hållbarhetsarbete. Under ett par sommarveckor får ett antal killar och tjejer en chans att få in en fot på arbetsmarknaden samtidigt som Förbo får möjlighet att stärka bemanningen i Förbos bostadsområden i Härryda, Kungälv, Mölndal och Lerum.