Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll

Samverkan nyckel i Lindomeprojektet

En satsning för ökad trivsel och trygghet och ett sätt att bredda nätverket inom Mölndals stad. Lindomeprojektet är en viktig mötesplats för Förbo. 

När Förbo började arbeta med Lindomeprojektet 2006, handlade det framförallt om två konkreta frågor – skadegörelse som klotter och bygget av en näridrottsplats. Idrottsplatsen var klar hösten 2008 och idag handlar Lindomeprojektet mer om att de boende i Lindome ska trivas och att det ska vara ett tryggt ställe att bo på. 

Lindomeprojektet anordnar aktiviteter som ökar tryggheten och trivseln för de som bor i Lindome. Och det är minst sagt lyckat. Förutom att det uppskattas av många har även skadekostnaderna i Lindome sjunkit rejält. Therése Hognert, samordnare för Samhällsarbete i Lindome, Mölndals stad, Sara Rudmark, tidigare marknadschef Förbo samt Erica och Philip, anställda i Lindomeprojektet, berättar mer.
– Att alla bjuds in till olika aktiviteter och får vara med och tycka till om olika saker är jätteviktigt ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Sara Rudmark, tidigare marknadschef på Förbo. 

Förbo deltar med andra aktörer

– För att vi ska få ett bra resultat krävs det att det är fler än kommunen som är involverade, säger Sara och trycker lite extra på arbetet som ungdomarna gör och den växelverkan som finns mellan dem och Förbo.
– Det är kul att se kraften som finns hos ungdomarna och vad som kan hända när man ger dem ett förtroende att arbeta med olika frågor. De gör ett fantastiskt jobb! 

Förbo vill satsa på unga och Lindomeprojektet är ett jättebra exempel på när det fungerar som bäst.
– Samtidigt som ungdomarna lär sig nya saker, tar ansvar och förbättrar miljön i Lindome, får vi in deras perspektiv på olika frågor, menar Sara. 

Therése Hognert, samordnare för Samhällsarbete i Lindome, tycker också att samverkan med Förbo och övriga aktörer är viktig.
– Inom Lindomeprojektet hålls bland annat dialoger med medborgare. De svar som kommer in jämförs sedan med Förbos kundundersökningar till exempel, och på så vis får vi en bra bild över vilka önskemål som finns och vad som behöver åtgärdas i området, berättar Therése. 

Förbo ingår i en samverkansgrupp tillsammans med andra lokala aktörer, polisen och Mölndals Stad. Gruppen träffas några gånger per år för att stämma av läget och se vad som behöver göras.
– Vi har alla ett gemensamt mål – att öka tryggheten och trivseln för de boende i Lindome. Med Lindomeprojektet gör vi just det! säger Therése.

Lyckade aktiviteter som märks

Att kunna påverka sitt närområde och göra skillnad är något som driver Erica och Philip, anställda i Lindomeprojektet. 

Alla ungdomar som bor i Lindome får ett erbjudande om att arbeta i Lindomeprojektet samma år som de ska börja andra året i gymnasiet. Några som hoppade på tåget är Erica och Philip.
– Jag ville vara med och påverka och göra mitt samhälle säkrare och tryggare. Det känns viktigt för mig, säger Philip som bott i Lindome i hela sitt liv. Erica håller med och tillägger:
– Detta är också vår första kontakt med arbetsmarknaden och en jättebra erfarenhet. 

En kväll i veckan, samt vid större arrangemang, arbetar ungdomarna i Lindomeprojektet.
– Vi har många som kommer på våra aktiviteter och några har även börjat umgås utanför träffarna, berättar Erica.
– Det känns otroligt givande att göra saker så att boende i Lindome tycker att det känns som ett skoj ställe att vara på. Att inte känna att man behöver åka in till stan för att det ska hända saker, säger Philip.
– Förresten, sa vi att allt är gratis!

Mer om Lindomeprojektet

Projektet går ut på att öka trygghet, trivsel, delaktighet och sysselsättning genom samverkan med alla som bor i Lindome. Inom projektet arbetar man bland annat med demokratifrågor, arrangemang, generationsmöten, läxhjälp, miljöfrågor och workshops i dans, foto och graffiti.

Förbo har bland annat varit med och sponsrat en näridrottsplats i Lindome, men vi sponsrar också projektet som helhet. Kontakten med de andra inom projektet är mycket viktig. Mölndals stad, polisen, den lokala hyresgästföreningen och representanter från skolan, både ungdomar och vuxna är delaktiga för att skapa ett bättre Lindome. 

I området har det bland annat gjorts trygghetsvandringar för att uppmärksamma otrygga miljöer, anordnats alkoholinformation till tonårsföräldrar samt andra arrangemang med mål att öka trivseln för de boende i Lindome, som konserter, idrottsevenemang och andra aktiviteter. 

Se en film om Lindomeprojektet

 

Therèse Hognert, samordnare för Samhällsarbete i Lindome

Therèse Hognert, samordnare för Samhällsarbete i Lindome