!

Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår

Så söker du bostad 

Hos Förbo har vi ett väldigt enkelt upplägg. Varje dag du bor hos oss eller är registrerad i vårt system får du en poäng. Med poängen du samlar söker du sedan din nya bostad. 

För att kunna söka bostad hos Förbo behöver du vara registrerad på Mina sidor. Då kan du göra en intresseanmälan på den bostad du vill ha. 

För att registrera dig via vår hemsida behöver du ha ett svensk personnummer. Har du inget svenskt personnummer är du välkommen att höra av dig till oss på telefon 031-746 50 00 så kan vi hjälpa till att registrera dig. 

När du registrerat dig kan du fylla i vilka typer av bostäder och områden du är intresserad av. Finns det inget ledigt där du vill bo fyller du i din e-postadress och så fort en bostad som matchar din profil blir ledig får du e-post från oss.

Vårt kösystem bygger på poäng
Våra bostäder förmedlar vi efter hur många poäng du har. Om du är registerad på Mina sidor eller är hyresgäst hos oss får du en poäng per dag. 

Om du är hyresgäst räknas dina poäng från första dagen på ditt lägenhetskontrakt.

Om du inte är hyresgäst får du en poäng för varje dag du har varit registrerad som sökande hos oss. Här kan du läsa mer om vad som gäller angående poäng.

När kan jag registrera mig?
Du kan registrera dig från och med att du fyllt 16 år och skriva kontrakt när du är 18 år. 

Bor du hos oss tillsammans med en förälder har du möjlighet att tillgodoräkna dig hälften av dennes poäng.  Detta gäller under förutsättning att du är skriven på adressen. Från det att du fyller 16 år och själv kan samla poäng kan du inte parallellt få poäng från förälder. Du behöver ta kontakt med Förbo för att anmäla detta. 

Inget krav på aktivitet
När du har registrerat dig är ditt konto aktivt tills du själv väljer att avsluta det. Det finns alltså inget krav på att till exempel logga in en gång per år. Däremot är det viktigt att logga in för att se till att uppdatera dina uppgifter om du har bytt e-post eller adress.

Söka en bostad
På måndagar och torsdagar lägger vi ut nya lediga bostäder på vår hemsida. Om du hittar en bostad du är intresserad av loggar du in på Mina sidor för att söka bostaden.

Erbjudande till dem med flest poäng
En ledig bostad annonseras på vår hemsida i fyra dagar och under den tiden kan du söka bostaden genom att skicka in en intresseanmälan. Därefter skickas erbjudande ut till en eller flera personer som får gå och titta på bostaden. Huvudregeln är att den eller dem med mest poäng får erbjudande. Erbjudandet, som skickas via e-post eller brev beroende på vad du valt, innehåller den information du behöver inklusive kontaktuppgifter till den som visar bostaden (normalt sett är det den avflyttande hyresgästen). Observera att flera personer blir erbjudna att titta på bostaden. 

När du fått ett erbjudande
Om du fått erbjudande om en bostad, titta på den innan du svarar. Efter att du tittat på bostaden går du in och registrerar ditt svar, ja eller nej.

Ja tack: När du tackat ja till en bostad som du har tittat på får du besked inom 10 dagar efter sista svarsdatum. Vi kontaktar den personen som är först i kön med att ha svarat Ja. Samtidigt tas en kreditupplysning för att se så det inte finns några betalningsanmärkningar eller skulder. 

Nej tack: Du kan tacka nej till maximalt tre erbjudanden. Därefter spärras din möjlighet att söka bostad under tre månader. Därför är det viktigt att bostäderna du söker passar dina behov.

Inget svar: Om du inte svarar på erbjudandet innan sista svarsdatumet kommer du automatiskt bli spärrad från att söka lägenheter under tre månader. När tre månader har passerat är du välkommen att kontakta oss för att häva spärren

Här kan du läsa mer om vem som får bostaden.

Klicka här för att registrera dig