Gå direkt till innehåll

Vem får bostaden?

Varje dag du är registrerad eller bor hos oss får du en poäng. Om fler är intresserade av samma bostad, får den med flest poäng första chansen att tacka ja. Enkelt, smidigt och rättvist! 

För att kunna få bostad hos Förbo behöver du

  • ha fyllt 18 år

  • vara fri från skulder till Förbo eller hos Kronofogden. 

  • inte ha tidigare ordningsproblem i boendet 

  • ta del av och respektera de regler vi har för trivsel i boendet

  • Du kan heller inte ha ett hyresavtal med en annan hyresvärd om du får lägenhet hos Förbo. Du behöver då lämna in en uppsägningsbekräftelse på din nuvarande hyresrätt. Bor du i bostadsrätt eller villa behöver du inkomma med mäklaruppdrag alternativt skilsmässointyg om din maka/make ska bo kvar i den gemensamma bostadsrätten/villan. 

Alla våra bostäder hyrs ut via vårt uthyrningssystem här på vår webbplats. Vissa bostäder är avsedda för speciella målgrupper som till exempel personer över 55 år. 

Har du inte hört av oss inom 14 dagar från sista dagen för intresseanmälan har bostaden du sökt gått till annan sökande.

Erbjudande till dem med flest poäng

Erbjudandet, som skickas via e-post eller brev beroende på vad du har för kontaktsätt, innehåller den informationen du behöver inklusive kontaktuppgifter till den som visar bostaden. Det kan både vara den avflyttande hyresgästen eller Förbo som visar lägenheten. Observera att flera personer blir erbjudna att titta på bostaden.

Svara alltid på ditt erbjudande

Om du har blivit erbjuden en lägenhet vill vi att du går på visningen innan du svarar på ditt erbjudande. Du loggar in på Mina Sidor för att tacka Ja eller Nej till erbjudandet. Om du inte har tillgång till dator går det bra att ringa till oss så hjälper vi dig. 

Svar Ja: När du har tackat Ja till en bostad som du har tittat på får du besked inom 10 dagar efter sista svarsdatum. Vi kontaktar den personen som är först i kön med att ha svarat Ja. Samtidigt tas en kreditupplysning för att se så det inte finns några betalningsanmärkningar eller skulder.

Svar Nej:  Du kan tacka nej till maximalt tre erbjudanden inom en tidsram om tre månader. Därefter spärras din möjlighet att söka bostad under tre månader. Därför är det viktigt att bostäderna du söker passar dina behov. 

Ej svar/Inget svar: Om du inte svarar på erbjudandet innan sista svarsdatumet kommer du bli spärrad från att söka lägenheter under tre månader och sedan släpps spärren automatiskt. 

Förturer

På Förbo arbetar vi inte med förturer av något slag, varken av medicinsk eller social karaktär. Dessa ärenden handläggs inom respektive kommun och vi tillhandahåller bostäder direkt till kommunerna för att möta deras behov av bostäder.

Maxantal personer i en bostad

För att säkerställa en god boendestandard finns en begränsning på hur många personer som får bo i lägenheten beroende på dess storlek.  Som exempel får det varaktigt bo upp till 3 personer i en enrumslägenhet och upp till max 7 personer i en femrumslägenhet. 

Medsökande

Vill du och din partner söka lägenheten tillsammans? Som medsökande kan man få stå med på avtalet om man uppfyller grundkraven vi ställer på nya hyresgäster och medsökande. Det kan kännas tryggt att stå på kontraktet båda två även om det inte innebär att det blir lättare att få en lägenhet och att poängen inte slås samman. 

  • Obs: Bor man redan hos oss skriver vi inte in någon på avtalen i efterhand. 

  • Söker man lägenhet gemensamt ska man vara make/maka/registrerad partner eller leva sammanboende under äktenskapliga former. Detta innebär att medsökande inte kan vara någon kompis eller släkting. 

  • Båda behöver registrera sig som medsökande till varandra. Detta görs inloggad på Mina sidor. Under "uppgifter" klickar du på "ändra". Därefter klickar du på knappen ”Skapa medsökandeförfrågan”

  • Medsökande som sedan tidigare är sammanboende med huvudsökande ska ha minst 1.500 poäng för att få stå med på avtalet och medsökande som inte redan bor tillsammans med   huvudsökande ska ha tillräckligt med poäng för att själv kunna få avtal på den sökta lägenheten.

  • Förbo förbehåller sig rätten att göra kontroll hos Skatteverket.