Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll

Aktivitetsparken på Björkås

Möte mellan generationer blir temat för aktivitetsparken vi kommer att bygga på Björkås. Med kreativa lösningar, baserat på alla de önskemål vi fått in, vill vi skapa en park som ska vara till för alla. 

Det har bland annat varit öppet hus, workshops, utemiljödag och ljusfest i området. Efter ett år med dialog, insamling av önskemål och skissande finns det nu äntligen ett färdigt förslag på hur aktivitetsparken på Björkås ska se ut.

Byggstart under 2021

Snart ska vi börja bygga aktivitetsparken i Björkås! Vi har haft dialogmöten, ljusfest och förslagsvisningoch planerar nu att börja bygga parken under våren 2021. Vi inleder arbetet med ettuppstartsmöte med entreprenörerna. När de ger oss en tidplan så återkommer vi med ett datumför byggstart.

Generation path

I arbetet med att utveckla parken har vi haft ett samarbete med HDK, Högskolan för design och konsthantverk. Sju studenter från skolan genomförde ett eget projekt med aktivitetsparken som utgångspunkt. I projektet har studenterna haft olika aktiviteter på Björkås och även träffat elever på Ytterbyskolan. Resultatet blev flera olika kreativa förslag på hur parken kan se ut och innehålla, alla med utgångspunkt utifrån de önskemål man samlat in.

Bland HDK-studenternas förslag var det Huiying Mas förslag som stack ut lite extra. ”Generation path” är ett förslag som går ut på att skapa en tillgänglighet för alla till parken. Området för parken ligger i en dal, med branta trappor upp till bostadsområdet. Genom en gångbro och en plattform ut över parken skapar man en möjlighet att vara mitt i leken. Under plattformen hänger det olika redskap för barnen att leka i.

Många bra inkomna förslag till parken

Vi har fått in många olika förslag på sporter som man vill kunna utöva. Därför kommer vi att göra om tennisplanen till en multisportplan, så möjliggör vi för fler sporter.

Många ville också kunna träffas och umgås i parken, och därför kommer det att bli ett långbord samt en grill- och mötesplats under tak.

Det kommer att bli en hundrastgård på den del som ligger på kommunens mark.

Illustrationer: Huiying Ma