!

Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår

Livet startar i parken 

Det är en sommardag i juni 2016 och alldeles nedanför husen på Säteriet i Mölnlycke springer 70 barn från Säteriskolans fritids. På långa linor vajar teckningar. Här pågår ett dialogmöte för en av Förbos aktivitetsparker.   

 I dag har Förbo bjudit barn från Säteriskolan på fika. Varför har ni gjort det?
– Här ska vi bygga en aktivitetspark. Förbo kommer de närmsta åren bygga parker i alla fyra kommuner där vi har bostäder, men i Härryda har vi kommit längst och därför är vi här i dag.

Varför är barnen med?
– Vi vill att de ska berätta för oss hur de vill ha det. Vi behöver tankar från de som bor och rör sig i området. Vi på Förbo har bestämt att vi ska bygga en aktivitetspark och har idéer om hur den skulle kunna se ut. Genom dialogmöten vill vi fylla på med idéer från barn, vuxna, politiker, föreningar och alla som vill vara med och utforma denna plats till något alldeles extra.

Det är en fin plats, med en näridrottsplats, skog och promenadstigar, men vad är det som gjort att ni ska bygga just här?
– Det är nära kommunikationer, nära bostäder, nära skola och nära andra besöksmål. Parkerna ska ligga där människor är och rör sig och dit det är lätt att ta sig. I Härryda hittade vi en perfekt plats och vi är så glada över att vi kan komma igång direkt. I de andra kommunerna letar vi för fullt, men vi hoppas att snart kunna starta även där.

Varför vill ni bygga aktivitetsparker och vad är det egentligen?
– Satsningen på aktivitetsparker är en del i Förbos 50 års-firande och ett sätt att bidra till kommunernas utveckling – vi ser därför gärna ett samarbete med kommunerna och att de är delaktiga. För oss är en aktivitetspark en plats som skapar möjligheter för möten mellan människor över alla gränser – ålder, kön, kultur – och som på så sätt bidrar till samhällsutvecklingen i kommunerna.

Hur har ni tänkt att få in idéer till parkerna?
– Ett första steg är att bjuda in till dialog där människor fritt får komma med tankar och förslag. Därefter kommer någon form av omröstning användas för att välja bland alla idéer. Vi kommer också ha en referensgrupp i varje kommun som är med i hela processen.

Vad tyckte barnen?
– De har verkligen funderat och lagt mycket energi på att illustrera sina önskningar. Studsmatta, spökslott, lekhus, krokodil att klättra i, pool, bollplan, trädkoja, kompisgunga, lian, armgång, hängmatta. Idéerna är lika fantastiska som många!

 

Tidningarna skriver om parken på Säteriet:

Härryda-Posten: Aktivitetspark på gång på Säteriet >>

G-P: Skapar ökad aktivitet med statliga pengar >>

Hem & Hyra: ljusa idéer på Säteriet >>

Tidningen Utemiljö: Sagoparken blev en drömpark >>

 

Tidningarna skriver om parken på Björkås:

Kungälvs-Posten: Vill ha trädkojelösning i Björkås >>

Kungälvs-Posten: Björkåsborna ser fram emot sin aktivitetspark >>

Kungälvs-Posten: Eldshow och samtal i Björkås >>

Kungälvs-Posten: Ytterbyelever och HDK-studenter formar ny park >>

Kungälvs-Posten: Björkås ska bli framtida utflyktsmål för alla åldrar >>

Vi bygger fyra aktivitetsparker

2016 fyllde Förbo 50 år och som en del i att fira detta kommer vi fram till 2021 bygga aktivitetsparker i våra fyra ägarkommuner; Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälv.

Först ut var Sagoparken på Säteriet i Mölnlycke och nästa park blir i Björkås, Ytterby och därefter Lerum och Mölndal.

I dialog med kommunerna, boende, skolor, föreningar med flera kommer vi tillsammans ta fram hur parkerna kan se ut och vad de ska innehålla.

Målsättningen är att skapa mötesplatser för alla, oavsett ålder och ursprung. Vi vill bygga aktivitetsparker som sträcker sig från lekplats och lärmiljö till inkluderande mötesplats och utflyktsmål. 

Har du förslag och idéeer på de framtida parkerna kan innehålla? Skicka in dina förslag till projektledare

Sagoparken på Säteriet

Parken på Björkås