Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll

Frågor och svar för projektet Mitt i Lindome

Här kommer vi löpande att sammanställa frågor och svar vi får inför den kommande renoveringen.

Badrum

Utredningarna visar att de stående stammarna badrummen måste bytas medan de i köken kan sparas. Badrummen kommer att tillgänglighetsanpassas i samband med stambytet och i vissa lägenheter kommer fönstren att få ny placering. Förbo kommer att visa skisser på de nya badrummen. Förbo har en basstandard som används vid renoveringar av badrum. Det innebär att badrummen får helkaklade väggar och klinker på golven. Nya duschväggar, ny toastol, nytt handfat och nytt spegelskåp med eluttag kommer att monteras. Förbo kommer att förbereda för tvättmaskin och torktumlare i de badrum där det får plats.

Genom åren har Förbo tittat på för- och nackdelar med att använda plastmatta kontra klinker i nyrenoverade badrum. Några anledningar till att Förbos basstandard vid renoveringar av badrum numera är klinker på golv är:

  • Det har varit ett stort problem med läckage vid brunnarna där klämringen runt plastmattan inte har hållit tätt och orsakat fuktskador. 

  • Eftersom alla badrum som ligger på bottenvåningarna har tillskjutande fukt från markplattan måste de ha klinker på golven. Ett klinkergolv andas och förhindrar att det blir fuktskador som annars skulle uppkomma med en plastmatta. 

  • För att förenkla förvaltningen vill Förbo ha likadana badrum i alla lägenheter. 

  • Klinker på golven håller längre än plastmatta.

Förbo ska byta vattenrör till tvårörssystem. Vad är tvårörssystem?

I ett tvårörssystem är elementen parallellkopplade vilket gör att alla element har samma medeltemperatur och värmen kan lättare anpassas till de olika rummen.
I ett enrörssystem är elementen seriekopplade vilket gör att det sista elementet i seriekopplingen tappar viss värme.

Förbo ska byta ventilationssystem till FTX. Vad är det?

FTX är ett ventilationssystem där man återanvänder värmen i systemet. Det nya ventilationssystemet styr frånluft och tilluft genom ett aggregat på taket. Tilluft kommer in i sovrum och vardagsrum och sugs ut i badrum och kök.
Det blir en ny fläkt i köket. Kostnaden för elen i det stora aggregatet på taket hamnar på fastigheten, inte lägenheten, vilket innebär att Förbo betalar för den elen.
FTX tillsammans med tvårörssystemet och nya fönster kommer att ge ett mycket bättre inomhusklimat! I och med att det är ett nytt ventilationssystem kan man ibland uppleva ljud man inte är van vid. Förbo tar fram skisser på hur ventilationsrören kommer att se ut och genom vilka väggar rören ska gå.

Förbo ska installera ny el, vad innebär det?

Alla elledningar kommer att dras om och ett nytt elskåp med automatsäkringar och jordfelsbrytare kommer att installeras istället för det gamla proppskåpet. Alla nya uttag kommer att vara jordade, helt enligt dagens standard.

Förbo ska sätta glasräcke på balkongerna men inte på nedersta våningarna?

Tyvärr är det betongplattor (30*30) på marken på bottenvåningarna och det inte går att fästa ett glasräcke men Förbo tar med sig frågan om vilken typ av räcke som kan sättas där.

Varför ska ni göra förträdgårdar?

Vid de bottenvåningar där det fungerar med en förträdgård vill Förbo anlägga förträdgårdar för att få till mer privata uteplatser. Idag öppnar en del hyresgäster dörren rätt ut i en häck.

Postboxar 

Det kommer att sättas upp postboxar på entréplan istället för att varje dörr har brevinkast. Det finns regler som styr hur och var de kommer att monteras som Förbo måste ta hänsyn till. Förbo tar med sig frågan om tidningsklämma behöver monteras.

Kan jag bo kvar under renoveringen? 

I de flesta stora renoveringar jobbar Förbo med kvarboende hyresgäster. Lena, ombyggnadssamordnare, kommer att ha en dialog med alla hyresgäster inför starten av varje hus för att se om någon har speciella behov och behöver tillfälligt boende under tiden, tex om någon jobbar natt, har djur eller av annan anledning inte kan bo kvar under renoveringen.

Tillfälligt boende
Förbo kommer att hjälpa dig med ett tillfälligt boende under renoveringen om du har behov av det. Vi tittar även på om det finns möjlighet att möblera upp en lägenhet som berörda hyresgäster kan vistas i några timmar i under dagtid om behovet finns att komma hemifrån.

Toalett och duschmöjligheter under renoveringen
Du kommer att få en skogstoa medan renoveringen pågår. Det är en portabel toalett där du istället för att som vanligt spola med vatten spolar med träflis. Entreprenörerna ansvarar för att byta den med jämna mellanrum. Det kommer att finnas tillfälliga dusch- och toalettbodar på gården. Du kommer att få mer information om var och hur de används när vi närmar oss starten för renoveringen av din lägenhet.

När ska huset jag bor i renoveras?

Förbo startar alltid med ett hus för att sedan tillsammans med hyresgäster och entreprenörer utvärdera hur det har gått och om det till exempel behöver ändras eller läggas till något. Förbo tror i dagsläget att en logisk ordning kan vara att man fortsätter med hus 7-8 men måste återkomma i frågan när första huset är klart.

Övriga frågor

Ska ni fixa bastun när ni renoverar?

Förbo tittar vidare på om det kan göras samtidigt som det huset renoveras.

Ska ni byta ut dörrfoder i plast och innerdörrar?

Plastfoder var standard när husen byggdes. Idag använder man träfoder när man bygger nytt. Det finns inga regler som säger att man måste byta ut befintliga plastfoder.
Innerdörrar finns i Förbos tillvalskoncept Personliga hem. Förbo skulle kunna titta på att ta fram ett paket med olika tillval för den här renoveringen och där skulle tex dörrfoder, innerdörrar och liknande åtgärder kunna ingå. Finns det intresse för ett sådant paket och vilka fler åtgärder skulle i så fall kunna ingå? 

Ni ska byta fönster ingår persienner?

Förbo undersöker frågan.

Det kan upplevas kallt med klinkergolv i badrummen?

Förbo tittar på om det går att montera golvvärme.

Ska ni renovera tvättstugorna? 

Det är ingenting som ingår i renoveringen men kom gärna med förslag så kan Förbo se över det. 

Går det att öppna cykelförråden och bygga ny cykelparkering på gården?

Förbo kollar om cykelförråden kan öppnas och vill gärna ha förslag på hur eventuella cykelförråd kan utformas på gårdarna.

Låsen i källargångarna.

Många obehöriga vistas i källargångarna och Förbo tar med sig frågan om något kan göras innan renoveringen startar.

Hur informerar Förbo?

All information kommer Förbo att:

  • sätta upp i skyltfönstret i Förbokontoret

  • lägga upp på hemsidan www.förbo.se/lindome

  • skicka ut via Mina sidor