Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll

Vi vill lyfta fram det fina! 

– Vår utgångspunkt när vi började var att ta vara på de stora kvaliteter som finns i området, lyfta fram det som är fint och det som man kanske inte alltid tänker på i vardagen, berättar Petter Lodmark från QPG arkitekter.

Hur många av oss funderar egentligen på den frilagda ballasten i betongelementen eller sjöstensfasaderna som vi kanske oftare säger? Tittar man väldigt noga ser man att varje sten är unik och har en vacker utformning. Utgångs-punkten för Petter och hans kollegor var därför att spara dessa delar av fasaden och istället laga där det behövdes. 

– Genom att välja enfärgade fasadskivor mot sjöstenen så lyfter vi fram kvaliteterna i båda materialen. De kompletterar varandra fint och stärker intrycket. 

– Vår ambition är att använda material som berättar något och som skapar en känsla. Det är bra att materialen framhäver varandra och att de åldras vackert. 

Varför är det olika färger på fasaderna? 

– Ursprungligen var alla fasader lika i området. Ser man sig omkring så är det olika förutsättningar vilket ger olika rumslighet i området, svarar Petter.
Vid gårdarna ligger husen närmare varandra och där har arkitekterna valt ljusa färger så att ljuset reflekteras och skapar ljusa och trevliga miljöer. På andra sidan har man valt mörkare kulörer som dämpar husen och både lyfter fram och drar ljuset till det gröna. 

Kommer alla gårdar göras likadana? 

– Allt kommer inte att bli exakt samma, vi gör anpassningar, finstämningar till de olikheter som finns i området. Det pågår hela tiden en utvärdering vilket ger en ständig förbättring. Men vi kommer att hålla fast vid grundtanken i utformningen, avslutar Petter.

Petter Lodmark, arkitekt

Petter Lodmark är arktiekt på QPG Arkitekter och en av dem som har ritat Säteriets nya kostym.