!

Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår

vinnare 2010 av Helgjutet

Pristagare: HSB och Förbo

Juryns motivering lyder:

I en brant skogsbacke i Norra Hallsås i Lerum har HSB och Förbo vågat bygga på ett annorlunda och osvenskt sätt. De tre U-formade huskropparna med 80 lägenheter vilar på pelare i den branta terrängen vilket ger en svävande känsla och fritt spelrum för den vackra naturen. På innergårdarna finns ljung, mossa och höga tallar. Lägenheterna är yteffektiva med smarta designlösningar och inredningsdetaljer. Jens Arnfred på Tegnestuen Vandkunsten står för gestaltningen, Skanska för byggandet.

Den spännande arkitekturen på naturens villkor har krävt ett genomtänkt förarbete där krav har ställts på ekonomi, arbetsmiljö och smarta tekniska helhetslösningar. För att tillmötesgå dessa krav valde projektet en helgjuten betonglösning som är stabil, robust, flexibel och långsiktigt hållbar. Valet av betong ger dessutom en tyst och mögelfri miljö och bra brandsäkerhet.

Svensk Betong delar vartannat år ut priset ”Helgjutet” för att uppmärksamma de helgjutna lösningarnas möjligheter att skapa god arkitektur samt nydanande konstruktionstänkande och rationellt arbetsutförande.

Källa: http://www.svenskbetong.se/om-betong/helgjutet