!

Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår

Nominerad till två prestigefulla priser

2013 nominerades Höjdpunkten, Norra Hallsås i Lerum till Sveriges Arkitekters Bostadspris. Juryn, som gått igenom ett 50-tal projekt inför slutnomineringarna, motiverade valet av Höjdpunkten bland annat med: 

”Projektet visar upp en lyhördhet för platsen och en känsla för bostadens utformning. Olika behandling av betongfasaden med ingjutet glas i ballasten ger fasaden liv och dagsljusets förändringar ger liv åt ytorna. Med utgångspunkt i hyresrättens förutsättningar har byggnadens form optimerats utifrån såväl ekonomi som energi”.

Sveriges Arkitekters Bostadspris delas ut vartannat år för att stimulera och öka kännedomen om gott bostadsbyggande i Sverige. Priset belönar ett nyligen färdigställt bostadshus eller bostadskomplex av hög arkitektonisk klass. Juryn ska särskilt beakta boendekvaliteter, en god genomförandeprocess, tradition och internationella influenser samt hur tekniska innovationer gestaltas. 

 

2015 nominerades Höjdpunkten till SAVGs arkitekturpris med följande motivering:

 ”Lägenhetsstorlekar, rum, och byggmetoder är standardiserade i de flesta hyresbostadsprojekt. Likriktning råder och få projekt skiljer sig från mängden. Punkthuset i Lerum använder alla förutsägbara delar, men har en sammansättning som är friskt oförutsägbar och komplex. Byggnadens åttahörniga normalplan består av fyra lägenheter, två spegelvända tvåor och två spegelvända treor. Hörnen kröker lägenheterna och skiljer nätt vardagsrum och kök. Fasadens sandwichelement, med ballast av återvunnet glas, glimmar eller är som motsats, i vissa partier, mattslipad. Ytorna är kontraster som framhäver byggnadens fasetter och förstärker dess skulpturala verkan.”

Sveriges Arkitekter Västra Götaland, SAVG, delar vartannat år ut ett pris till ett byggnadsverk eller en grupp av byggnader, som uppförts inom föreningens geografiska område under de två föregående kalenderåren och som är resultatet av gott arkitektarbete. Priset delas ut för ny- eller ombyggnad av hög konstnärlig klass, men också för mer vardaglig ny- eller ombyggnad, där resultatet nått påtagligt högre kvalitet än vanligt.

Källa: Sveriges Arkitekter

Huset är ritat av arkitektfirman Nordmark & Nordmark Arkitekter.