Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll

När du vill byta lägenhet 

För att få byta din lägenhet mot en annan ska du ha godkända skäl för bytet och få tillstånd från Förbo. Godkända skäl kan till exempel vara att du behöver en större lägenhet för att du ska få barn eller att du på grund av sjukdom behöver bo på bottenvåningen eller i hus med hiss. 

Som regel behöver både du och den du vill byta med även ha bott i sina respektive bostäder i minst ett år för att bytet ska kunna godkännas. Det går inte att byta en hyresrätt mot en bostadsrätt eller villa. 

När du hittat någon att byta med ska du ansöka om direktbyte

För att ansöka om ett byte laddar du ner och skriver ut blanketten som du hittar i rutan med länkar. Fyll i alla uppgifterna om dig och den/de du vill byta med samt ditt skäl till bytet. Vid ett externt direktbyte ska den sökande som inte bor hos Förbo bifoga en kopia på hyresavtalet.

Fyll i alla uppgifter så går det snabbare

Se till att fylla i alla uppgifterna korrekt från början, så undviker man att processen tar längre tid än nödvändigt.

Lämna blanketten antingen till din förbovärd eller skicka den till Förbo AB, Box 161, 435 24 Mölnlycke. Ansökan tar minst två månader att behandla. 

Vi tar sedan kontakt med dig och den du vill göra ett byte med. Vi kommer att ta en kreditupplysning och vi kommer att ta kontakt med hyresvärden hos den som du vill byta med om den personen inte bor hos Förbo. 

Längre tid under sommaren

Under sommarmånaderna har vi tyvärr ingen möjlighet att göra några direktbyten. Det betyder att det kan ta längre tid än två månader för oss att behandla byten som skickas in från mitten av april-augusti.