!

Vi befinner oss i en unik situation med coronavirusets utbredning. Vi har vidtagit flera förebyggande åtgärder för att försöka minska smittspridningen. Det innebär en del förändringar i arbetet mot dig som hyresgäst.Vi kommer bland annat enbart hantera akuta ärenden inne i lägenheterna och har ställt in Öppet hus tills vidare. Nya arbetsrutiner till följd av coronaviruset

!

Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår

uteplats och balkong

I nästan alla av Förbos bostäder har du tillgång till balkong eller uteplats. Här hittar du tips och idéer för såväl odling av potatis på balkongen som hur du beskär trädet på bästa sätt. Har du frågor eller funderingar kring din uteplats eller balkong? Hör av dig till vår utemiljöansvariga Malena Johansson så kanske hon kan hjälpa dig. Du når henne på malena.johansson@foerbo.se 

Att förodla inomhus
Mycket av det vi odlar går alldeles utmärkt att så direkt ute, i kruka eller i marken (på friland). En del går att så när det fortfarande är kallt ute och en del behöver värme för att gro. För att kunna starta lite tidigare och hinna få skörd i vårt klimat behöver vi starta inomhus när det gäller vissa växter.
Tomat, paprika och chili är exempel på sådant som är bra att så inne tidigt på säsongen. Det finns tomatsorter som går fint att odla även om man inte har något växthus. Leta efter busktomater som ofta går att odla i kruka på altanen, balkongen eller till och med i ett fönster inomhus. Tex. Whippersnapper, Ida Gold eller Koralik från Runåbergs fröer. www.runabergsfroer.se
Tomatfrö gror snabbare med värme så ställ gärna i soligt fönster med element under, se bara till att jorden inte torkar ut. När fröna grott är det bra att flytta till ett ställe som är mindre varmt eller sänka värmen på elementet. Tidigt på våren räcker inte solljuset till, plantorna växer för fort och blir rangliga om det är för varmt.

Potatis i spann
Vill du kunna njuta av egen potatis till midsommar? Det är fullt möjligt även om du inte har ett trädgårdsland. Det går alldeles utmärkt att odla potatis i en spann på uteplatsen eller balkongen.
Välj en spann som inte är genomskinlig eftersom solljus gör att det giftiga ämnet solanin bildas i potatisen, det finns i hela potatisen även om det bara är den del som blir utsatt för ljus som blir grön (det gröna är klorofyll). Gör dräneringshål i spannen. Istället för att göra det i botten kan man göra det på sidan ett par cm upp från botten – då är det lättare att behålla fuktigheten.
För att börja riktigt tidigt (april) kan du lägga potatisen i en avskuren mjölkkartong till hälften fylld med jord. Ställ i ljust fönster och vattna. På det viset får potatisen både rötter och ordentliga groddar.
3-4 veckor senare lägger du 10cm jord i botten på hinken och planterar de förgroddade potatisarna, 1-2 st. Täck med 5-10cm jord. Ställ ut på ett soligt ställe och vattna. Lägg på mer jord allt eftersom blasten växer upp och kom ihåg att vattna, potatis behöver mycket vatten när knölarna bildas och växer till.
Lyft gärna in spannen under kalla nätter eller täck med fiberduk om det blir frostnätter när blasten kommit upp.

Tips – gör fler omgångar med några veckors mellanrum så kan du skörda egna potatisar hela sommaren. 

Beskärning av träd och buskar
Riksförbundet svensk trädgård har skrivit utmärkta faktablad om beskärning. Här finns det mesta du behöver veta både när det gäller buskar och fruktträd.

Beskärning av buskar (pdf)

Beskärning av träd (pdf)