Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll
Katt

Husdjur - en familjemedlem som kräver särskilt ansvar

Du får gärna ha husdjur i din bostad men du har alltid ansvaret. Det gäller såväl om djuret är inne eller ute. Har du frågor om husdjur är det alltid bäst att kontakta dina Förbovärdar.

Katter

Att ha en katt i ett tätbebyggt område innebär ett stort ansvar, dels med tanke på djurens skötsel, dels med tanke på människor och miljö i omgivningen. Du har alltid ansvar för din katt och vad den gör - oavsett om den är en innekatt eller utekatt.

En utekatt kan ställa till bekymmer för andra boenden genom att förorena sandlådor, rabatter. De kan också lägga sig på dynor på uteplatser eller smita in hos andra via öppna dörrar och fönster. 

Några tips för dig som har katt

  • En innekatt är lättare att ha uppsikt över, och är därmed lättare att ta ansvar för.

  • Om inte katten ska användas till avel är det en bra idé att kastrera katten från 6 månaders ålder. En kastrerad katt blir ofta lugnare, och har mindre revir. Det gäller även hankatter som genom luktmarkeringar och oväsen kan störa omgivningen. Kolla med din veterinär!

  • Om du lär katten att göra sina behov i en kattlåda är risken mycket mindre att den orsakar problem i till exempel sandlådor där det finns lekande barn. Har du en uteplats kan det vara smart att ha kattens låda även där. 

  • Märk din katt med halsband eller öronmärkning. Då vet alla att det är en tamkatt som sköts och matas. Utan märkning riskerar du att katten tas för vildkatt och blir infångad.

  • Spola aldrig ner kattsand i toaletten. Sanden lägger som en propp i rören och täpper till avloppet. Kattsand och smådjursströ kastas istället i de brännbara hushållssoporna. Se till att de är ordentligt förslutna.

  • Prata gärna med dina grannar om du har en utekatt. Berätta att du vill veta om din katt stör dem. Det brukar vara mycket uppskattat! 

Hundar

Även om du vet att just din hund är den snällaste av dem alla så är många människor rädda för hundar. Håll därför alltid din hund kopplad i bostadsområdet. 

Din hund kan skälla när du inte är hemma. Kolla gärna med dina grannar så vet de att du tar ansvar. 

Plocka alltid upp efter din hund när den rastas. 

Ormar, spindlar och andra mer ovanliga husdjur

Väljer du ett mer ovanligt husdjur bör du kolla med miljöförvaltningen i din kommun om det finns särskilda regler du måste följa. 

För att ha vissa giftiga djur som exempelvis spindlar och ormar behövs tillstånd från Länsstyrelsen.

Husdjur som stör

Blir du besvärad av ett husdjur, exempelvis en hund som skäller på nätterna eller en katt som förorenar i sandlådan, är det alltid bäst att i första hand kontakta djurägaren direkt. I andra hand kan du vända dig till oss.