Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll

förbjudet att hälla fett i avloppet

Från och med 1 januari 2024 finns en ny lag för hantering av ätligt fett och oljor. Det får inte längre hällas ut i avloppet, utan ska sorteras som matavfall eller lämnas till återvinningscentral.

Den nya lagen om att inte hälla fett och olja i avloppet grundar sig i att rör kan täppas igen och att det kan skapa fettproppar i avloppet. Här kommer några tips till dig så att du kan hjälpa till att undvika stopp och fettproppar!

Gör så här istället

Stekfett och mindre mängder fett

  • Torka ur stekpannor och kastruller noggrant med hushållspapper och släng pappret i matavfallet. Förutom att minska risken för stopp i avloppet bidrar du till att matfettet kan användas för att producera biogas.

  • Mindre mängder fett kan också samlas in tillsammans med matavfallet. Ett sätt är att låta fettet stelna i kylen, till exempel i en kopp. Det stelnade fettet är lätt att skrapa ur och slänga i matavfallet.

Större mängder flytande fett och olja

  • Större mängder fett och avsvalnad matolja (till exempel frityrolja) hälls med hjälp av en tratt i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork och lämnas på kommunens återvinningscentral.

Behöver du en tratt för att kunna samla fettet?

Bor du i Mölndal kan du få en Miljötratt av Mölndals kommun (fråga personalen på Återbruket Kikås eller Lindome återvinningscentral alternativt besök Kontaktcenter Mölndal). Bor du i en annan kommun kan du kolla upp om din kommun erbjuder detta. I annat fall kanske du redan har någon tratt hemma eller kan köpa en ny. Tratten skruvar du på valfri flaska och häller i fett med hjälp av den. När flaskan är full lämnar du den till återvinningscentralen.