!

Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår

Goda grannar skapar trygghet!

Det är roligt att så många trivs med sina grannar i Förbos bostadsområden. Vi har träffat några grannar och fått tips på vad som bidrar till trygghet och god grannsämja.  

Elias med sin farmor Git och storasyster Emelia och grannarna Linda och Conny på Mårdvägen i Floda

Ordna olika aktiviteter med grannarna

Conny Warberg bor i ett av Förbos radhusområden. Han har bott i samma område sedan 1996 men har bytt bostad ett par gånger. Han är verkligen glad i sina grannar, så till den grad att han gifte sig med en av dem, Nina. De trivs bra i sitt radhus, den grönskande trädgården och med sina grannar.  

Fyra tips bjuder Conny på för att stärka grannsämjan i ett område.

Semestervakta åt varandra
Om du är bortrest så be din granne att tömma brevlådan, vattna blommorna, ta hand om husdjur och titta till. Då känns det lite tryggare och dessutom lär du känna din granne. 

Skapa en gemensam Facebookgrupp
Där delar vi  information, lägger ut frågor om att låna verktyg, köpa begagnat med mera.

Använd kvarterslokalen
Många av Förbos områden har kvarterslokaler. Där har Conny varit med och ordnat temadanser och ”afterwork” efter jobbet där alla tog med sig lite att äta och dricka. 
-Det var uppskattat, säger Conny som med sitt band stod för musikunderhållningen.

Anordna en gemensamt vår- och höströj
-Vi träffades en lördag, sopade och städade i området, i tvättstugan och garagen, berättar Conny. Sedan tog vi fram grillen och hade det trevligt tillsammans. 

Vid en lekplats på Dotegården i Lindome står Tobbe med sin dotter Kelly som gungar. Bredvid gungar grannen Feza sin dotter Asra. Båda familjerna är ganska nyinflyttade men tycker redan att trivseln i området är bra. Med gården, lekplatserna och naturen runt om är det enkelt att spontant träffa på sina grannar. De tipsar också om några enkla knep för att lära känna sina grannar.

Säg hej till din granne
Stanna till och hälsa på dina grannar. Det är tryggt att veta vilka det är som bor runt omkring.
 
Umgås på gården eller lekplatsen
Med barn är det lätt att träffa sina grannar, när barnen leker blir det naturligt att byta några ord

Var med på gemensamma aktiviteter
Ibland ordnas grillkväll eller möten i området. Gå dit och träffa dina grannar, vem vet några av dem kanske blir dina vänner. 

Hälsa nya grannar välkomna
När nya grannar flyttar in, knacka på och hälsa välkommen. Berätta något om området som du tror att de kan ha nytta av. Kanske var återvinningsstationen ligger eller tipsa om var bussarna stannar. Det är inte lätt att veta när man kommer till en ny ort. 

 

Vill du dela med dig av tips på hur vi lär känna våra grannar? Hör av dig till