Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll

parkering med egen laddstolpe

I Lerum, Gråbo, Balltorp och Lindome hyr vi ut parkeringsplatser med egen laddstolpe för dig som har el- eller laddhybridbil. I listan till höger kan du se var platserna finns. Hyr du redan en parkeringsplats av oss och vill byta till en med laddstolpe så hör av dig till ditt Förbokontor.

Kostnad och betalningssätt

Hyran för laddplatserna har ett tillägg på 300 kr utöver det pris som en parkering utan laddstolpe kostar i ditt område. Elen betalas via leverantörens digitala lösning, oftast via en app i din telefon. Vid våra laddstolpsplatser i Mölndal stad kostar elen 2,5 kr/kWh (uppdateras med nytt pris hösten 2023). I Lerums kommun kostar elen 1,5kr/ kWh. Skillnaden på elpriset i de olika kommunerna beror på att vi i ett av fallen samordnar prissättningen med andra aktörer.

Typ av laddning

Laddstolparna är av standard typ 2 och de används för normalladdning vilket innebär längre laddningar, till exempel under natten. På en laddning på ca 8 timmar kan vi garantera 10 mils normalkörning. 

Leverantörer

De leverantörer som tillhandahåller själva laddstolparna är olika i olika områden. I Gråbo är det Waybler som har hand om laddstolparna, i Lerum Rexel och i Mölndal är det Mölndal Energi. För felanmälan av din stolpe vänder du dig direkt till leverantören.

Ladda i Mölndal

I Mölndal är det en ny laddtjänst från och med juni 2023. 

För dig som användare innebär detta att du i fortsättningen inte kommer att använda ditt laddkort utan istället en mobilapp som du laddar ner till din mobiltelefon. För mer information kring systemet och appen se Mölndal Energis webbplats.

Intresserad?

Är du intresserad av att hyra en p-plats med egen laddstolpe? På Mina sidor hittar du alla lediga p-platser som du kan söka.

Arbetet framåt med att bygga fler laddstolpar

Förbo planerar för fullt för att börja installera laddstolpar för elbilar i våra områden. Under våren 2024 kommer ett antal pilotprojekt att genomföras i utvalda områden där vi testar tänkta produkter och tekniker för att säkerställa en bra funktion framöver.

Arbetet med installationer kommer sedan att löpa på i resten av våra områden. Hur lösningen kommer att se ut i just ditt område beror på förutsättningar och områdets storlek.

Ingen detaljerad tidsplan för hela vårt bestånd finns i dagsläget men när det är dags för installation i ditt område återkommer vi med information om detta.

Hur ser Förbos planer för laddstolpar ut i just mitt område?

Ingen tidsplan finns i dagsläget fastställd men arbetet med att bygga ut laddinfrastrukturen i våra bostadsområden kommer att löpa från 2024 och framåt. Mer information kommer i god tid innan arbetet hos dig påbörjas.

Kommer jag att få en egen parkeringsplats med laddningsmöjlighet?

Lösningen kan komma att se olika ut beroende på förutsättningar i området. I vissa fall kommer Förbo erbjuda en egen plats med laddbox (likt motorvärmarna i dag) och i andra fall kommer det finns utvalda platser för laddning där du och dina grannar får samsas och flytta bilen när den laddat klart.

Kommer alla hyresgäster att erbjudas laddningsmöjligheter?

Förbos ambition är att alla våra hyresgäster som har behov av att ladda hemma ska ha möjlighet att göra det. Det kommer i vissa fall vara nödvändigt att samsas med sina grannar om laddplats då det inte kommer att finnas möjlighet för Förbo att erbjuda alla en egen plats.

Hur många laddplatser kommer att installeras när det väl drar igång i mitt område?

Förbo kommer att göra en intresseundersökning i respektive område innan arbetet drar igång för att kunna se hur behovet ser ut. Tekniska förutsättningar kommer också att ha betydelse och kan därmed innebära begränsningar kring vad som är möjligt att göra. Förbos plan är att succesivt utöka antalet laddplatser över tid, det kan alltså tillkomma laddplatser eftersom.

Vad kommer det att kosta?

Priset för att ladda kommer variera beroende på vilken lösning du kommer använda. Priset kommer att utgöras av en fast del och en rörlig del. Om du har tillgång till en lösning där du hyr en egen laddplats kommer den fasta månadskostnaden att vara lite högre. Om du istället samsas om laddplats med dina grannar kommer den fasta kostnaden att vara lite lägre. I båda fallen betalar du även för antalet kWh (kilowattimmar) som du förbrukar. Exakta priser är inte satta än men tanken är att det ska bli betydligt billigare för dig att ladda hemma än på de publika laddarna ute i landet.

Om jag är intresserad av en framtida laddplats, vad behöver jag göra då?

Anmäl dig när intresseundersökningen skickas ut när det är dags för installation i ditt område. Vår ambition är som sagt att alla som vill ska ha möjlighet att ladda men i de fall där vi kan erbjuda egna laddplatser kan de tekniska förutsättningarna sätta begränsningar i hur många platser vi kan sätta upp i ett första steg. I det läget kommer det att vara först till kvarn.