Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll

När du flyttar in eller ut 

Det är mycket att tänka på när du är nyinflyttad – vad som finns var, vem du ska ringa när något händer, vem som har hand om vad. Här kan du läsa en broschyr om Förbo och om sådant som kan vara bra att tänka på när du flyttar in.

Anmäl flytten till Skatteverket

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring.

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer i ditt avtal eller på ditt postfack eller ytterdörr. 

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren eller på postboxen i entrén om det finns en sådan.

När du ska flytta ut

När du ska flytta är det mycket att hålla reda på – både vad gäller ditt nya boende och den lägenhet du lämnar. Här hittar du en broschyr med allt du behöver veta inför din utflyttning.

Checklista med saker att komma ihåg när du flyttar ut

  • Säg upp lägenheten skriftligt via blankett eller med mobilt BankID inloggad på Mina sidor där man väljer hyresavtal under "Mina avtal"

  • Lämna tillbaka alla nycklar på ditt lokala Förbokontor - inklusive kopior

  • Gör en flyttanmälan hos Skatteverket

  • Begär gärna eftersändning av din post hos Adressändring

  • Flytta elabonnemang och bredband/telefoni

  • Din lägenhet ska besiktigas. Före besiktningen måste du tänka på följande:
    All utrustning som tillhör lägenheten (dörrar, hatthyllor, gardinbeslag osv) måste finnas i lägenheten vid besiktningen. Om du fått bruksanvisningar eller skötselanvisningar för lägenhetsutrustning måste du lämna dem i lägenheten till nästa hyresgäst. Parkettgolv och golv i våtutrymmen (badrum, kök, toalett) får inte vara dolda av heltäckande mattor. Vid skador eller onormalt högt slitage på lägenheten kan du bli ersättningsskyldig. 

  • Gör en ordentlig avflyttningsstädning.

Uppsägningstid

När du säger upp ditt avtal är uppsägningstiden tre månader. Är det ett dödsfall så är det en månad. Uppsägningen skall vara inne senast den sista i månaden, och räknas sedan från den första i nästa månad. På baksidan av ditt hyresavtal finns all information om en uppsägning. 

Efter att vi fått din uppsägning bokar vi en tid för besiktning. Besiktningen görs inom några veckor. I samband med att du får din besiktningstid får du också din uppsägningsbekräftelse. När besiktningen är gjord läggs lägenheten ut på internet.

Vad händer med köpoängen?

När du ingår och avslutar ett hyreskontrakt med Förbo, nollställs dina poäng. Flyttar du till en lägenhet hos Förbo återaktiveras dina poäng automatiskt från det datum det nya hyresavtalet börjar gälla. Flyttar du däremot ifrån Förbo nollställs dina poäng och du måste själv ställa dig i bostadskön på nytt inne på Mina sidor.