Gå direkt till innehåll
Tvättstuga

Tvättstugan

Tvättstugan är ett allmänt utrymme som du ansvarar för tillsammans med dina grannar. Huvudregeln är att lämna den som du vill att den ska se ut när du själv ska dit och tvätta nästa gång.

Trivsel i tvättstugan

Tvättstugan delar du med dina grannar, därför är det extra viktigt att visa hänsyn. Det är ert delade ansvar att följa de råd och anvisningar som finns och att lämna tvättstugan, maskiner, skåp och torkrum väl rengjorda. Lämna alltid tvättstugan så som du själv vill möta den. 

Skulle en tvättmaskin vara trasig är det viktigt att göra en serviceanmälan så vi kan åtgärda den så fort som möjligt. 

Hållbara tvättips

Som hyresgäst kan du hjälpa oss att minska energi- och vattenanvändningen, oavsett om du tvättar i egen maskin eller i tvättstugan. Det finns många enkla sätt att bidra till en mer hållbar miljö genom att tänka smart. Här är några tips:

1. Fyll tvättmaskinen när du tvättar

Det säger sig självt, fyller du tvättmaskinen behöver du inte tvätta lika ofta vilket är mer resurseffektivt. Vid en tvätt går det åt ca 50 liter vatten så kan du minska antalet tvättar är det mycket värt. Med det sagt ska du förstås inte överfylla då maskinen kan gå sönder.

2. Undvik torktumlare

Det är tidseffektivt att använda torktumlare, men det är absolut inte energieffektivt. Det går faktiskt åt mer energi åt att torka kläderna än åt att tvätta dem, ibland hela fyra gånger så mycket. 

  • Låt kläderna lufttorka på ett klädstreck så riskerar du inte att kläderna slits eller går sönder.

  • Centrifugera tvätten med högt varvtal så torkar tvätten fortare.

  • Utnyttja gärna solljus och vind, häng tvätten ute för att torka om du har möjlighet.

3. Tvätta i lägre temperatur

Tvätta i 40 grader istället för 60 grader – då halverar du energianvändningen. Tvätta på lägre temperatur om plaggen inte är jättesmutsiga. Tvättrådet anger den högsta temperatur plagget tål.

4. Tvätta inte sånt som redan är rent

Studier visar att vi tvättar för mycket, mindre än tio procent av det vi tvättar är smutsigt. 

  • Har du använt ett plagg en gång? Ofta räcker det att vädra plagget!

  • Har du fått en mindre fläck? Ta bort fläcken med fläckrengöring och du har ett rent plagg igen.

  • Träningskläder behöver inte tvättas efter varje pass, skölj dem i lite vatten och vädra dem på balkongen så kan du använda dem flera gånger innan du behöver stoppa in dem i tvättmaskinen.

5. Dosera rätt

Dosera efter hur mycket tvättmedel som behövs till det vatten och den tvättmaskin du har. Alla Förbos områden oavsett kommun har mjukt vatten. Ett bra tvättmedel är drygt och du behöver väldigt lite, medan billigare tvättmedel är utspädda med vatten. Väljer du miljömärkta tvättmedel, exempelvis Svanen eller Bra Miljöval, bidrar du till att färre kemikalier spolas ut i naturen.