Gå direkt till innehåll

bra att tänka på när du inreder ditt hem

När du inreder ditt hem finns det en del saker som det kan vara bra att tänka på. Här nedan får du lite tips och hjälp på vägen.

Skapa ordning - satsa på bra förvaring

Försök att ordna så mycket förvaring du bara kan. Ta till i överkant. Idag finns mängder med trevliga förvaringslådor i olika storlekar och färger. Det är ett jättebra sätt att få ordning på och hitta till exempel alla sladdar och laddare som aldrig finns där när man behöver dem. Det finns större boxar där du kan vinterförvara typiska sommarprylar på vintern och tvärom. 

Hallen är ofta en trång sektor därför är det ännu viktigare att fundera ut smarta lösningar och få var sak på sin plats. I hallen behövs även ljus, de är ofta ganska trånga och förhållandevis mörka. Ställ en lite lampa på bänken, det är både välkomnande och trivsamt. Gillar du att se på inredningsprogram har du säkert märkt att proffsen lägger massor av kraft på att rensa bort och fixa ordning överallt, men framförallt i hallen. Man kan säga att ett trivsamt hem startar oftast med att få ordning och reda på sina saker.

Inred personligt - börja med grunden

När du inreder ditt hem är det bra att tänka igenom vem är jag, vad mår jag bra av. Många älskar färger och former och det blir ofta trevligt om man tar ut svängarna och fullföljer. Ett genomtänkt hem är alltid trevligt. Om du känner dig lite osäkrare och inte riktigt vet vad du vill är det smart att börja med en lugn grund. Om du tillexempel gillar mycket vitt gäller det att du får in olika strukturer annars blir intrycket lätt platt. Har du ett soffbord som är hårdlackat väljer du en matta som har lugg så kompletterar de varandra på ett bra sätt. 

Du kan också jobba med accenter. En accent förhöjer och det kan vara en skarp kulör. Det kan även i tex en beige inredning vara en mörkbrun kulör som förankrar. Gillar du ljust är det lätt att förändra rummets karaktär. Investerar du i lite kuddar kan du köpa stuvbitar av tyg, sy nya överdrag och ändra efter årstiden. Du kan till och med ändra till jul om det passar dig. Det finns även snygga prisvärda plädar att ändra känslan med. Är du riktigt ambitiös kanske du byter tyget på stolsdynorna också. Det viktigaste är att man tycker det är roligt. När du tar fram kuddöverdragen som legat i skåpet en tid känns de nya och fräscha och du har fått ett nytt rum. 

Skapa rymd

Det finns några saker man kan göra för att få vardagsrummet att upplevas luftigare. Ofta är rum rektangulära, om du ställer soffan ca 50 cm från väggen istället för mot den ger det ett luftigt intryck. Sätt upp hyllplan istället för att ställa in en bokhylla i rummet det ger också luft. På hyllplanet kan du förutom böcker ställa lite fina saker. Om du samlar sakerna i grupp istället för att sprida ut dem ger det ett mer harmoniskt intryck. Tre i grupp brukar vara en bra tumregel. Sätter du upp tavlor på väggarna försök att få dem i grupp. Sprid inte ut dem över hela rummet. Det gör inget om det är tomt på någon vägg.

Ljus och belysning

Vi är i mångt och mycket fortfarande kvar på ”grott stadiet” vi behöver ta tillvara det naturliga ljuset. Vi mår bra av ljus. Till det naturliga ljuset räknas eldstäder och levande ljus. Det är säkert ett av skälen till att vi upplever att vi gosar in oss och myser med levande ljus.

Belysning är en viktig sak. Man brukar tala om att det är lagom med fem belysningspunkter i ett vardagsrum. Har du ett litet rum, försök att få ut belysningen i hörnen. Är rummet stort kan du förminska genom att sätta belysningen lite in i rummet. En lampa ovanför bordet och en matta under sätter allt på plats.

Inred med färger

Färger signalerar olika saker. Man delar in dem i kalla, varma aktiva och passiva. Om du gillar att titta i inredningstidningar så försök och tänk på vilken känsla du får när du ser de olika färgerna. 

Rött är livligast, orange mest utåtriktat, gul är strålande.
Grön räknas som en passivfärg den har en lugn och harmonisk inverkan. Blå är passiv, en seriös färg. Brun är en jordig färg, den är en bas, känsla.

Svart drar ihop ett rum och vitt öppnar upp. Det kan vara bra att tänka på vid kulörval.