Gå direkt till innehåll
Tapetrullar

Målning och tapetsering

Som hyresgäst hos Förbo har du möjlighet att beställa målning eller tapetsering genom oss. 

Bor du i en lägenhet som är äldre än 12 år? Då får du rabatt på hyran som kompensation för att du själv ansvarar för delar av underhållet i din lägenhet. Rabatten gäller för målning och tapetsering och storleken på just din rabatt är baserad på hur stor lägenheten är. Hyresrabatten är framförhandlad med Hyresgästföreningen och finns specificerad på din hyresavi. Om du inte målar om eller tapetserar i din lägenhet får du ändå en rabatt varje månad. Här kan du läsa mer om eget underhållsansvar.

Gör jobbet själv eller beställ via oss

Du kan välja att göra jobbet själv, och då köpa in materialet själv, eller beställa arbetet av oss. Gör du det själv behåller du hela rabatten. Tänk på att arbetet alltid måste vara fackmannamässigt utfört.

Kostnaden för utförd målning och tapetsering läggs på hyran och fördelas månadsvis under sex till tolv år. Om du flyttar under den tiden övergår kostnaden på den nya hyresgästen. Vill du renovera ett rum som målats eller tapetserats för mindre än sex år sedan görs individuell bedömning av din Förbovärd och restvärde betalas innan du kan göra en ny beställning.

Tapetsering

Ett brett urval av tapeter

Cirkel med procenttecken i, symbol som indikerar att du betalar för detta tillval genom din hyresrabatt

fr. 67 kr/mån

Beställer du arbetet av oss kan du välja på tapetkollektionerna nedan. Du kan också gå till ditt förbovärdskontor och titta på kollektionerna i våra kataloger och kanske låna med en katalog hem några dagar.

Borås Tapeter

Hos Boråstapeter väljer du kollektionen Borosan Hem och Borosan Bas

Framsida på Borosan-katalog

Borosan Hem

Borosan bas-tapetbok

Borosan bas

Målning

Stor valfrihet bland färger till målning av väggarna

Cirkel med procenttecken i, symbol som indikerar att du betalar för detta tillval genom din hyresrabatt

fr. 52 kr/mån

På våra Förbokontor har vi en NCS-skala där du kan välja bland många olika färger till målning av väggar.

Ncs-skala uppsatt som en solfjäder

Tips att tänka på när du ska välja färg

Mörka och ljusa färger

Ljusinsläppet i rummet påverkar hur färgen upplevs. Får du inte in så mycket dagsljus i lägenheten kan du med fördel välja en ljusare färg för att kompensera detta och få rummen att verka större. Målar du ett rum i en mörk färg uppfattas ofta rummet som mindre.

Varma och kalla färger

Färger som går åt det gula och röda hållet brukar anses vara ”varma färger” medan färger som går åt det blåa och gröna hållet anses vara ”kalla färger”. Utgå från känslan du vill ha i rummet du ska måla. En varm färg kan vara lämplig i till exempel ett vardagsrum då det kan ge en mysigare, mer ombonad känsla.

Neutral färger

Olika toner av vitt, grått och beige är neutrala och praktiska färger som ofta fungerar och som man sällan tröttnar på. På ditt lokala Förbokontor finns förslag på neutrala färger som passar bra ihop med de tapeter vi erbjuder inom Personliga hem. 

Provmåla

En färg kan upplevas väldigt olika beroende på ljuset, som ju också ändrar sig över dagen. En bra idé är att köpa en provburk med en eller ett par olika färger du funderar på. Måla på en större bit kartong eller liknande och håll upp den mot väggen. Kulören uppfattas ofta som mörkare på en större yta så försök att testa färgen så stort som möjligt.