Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll

hyrorna för 2024 är klara

Hyresförhandlingen för 2024 är nu klar och resultatet innebär en genomsnittlig höjning av hyrorna med 5,4 procent som gäller från den 1 januari. Anledningen till höjningen är kraftigt ökade räntor samt den allmänna kostnadsutvecklingen.

Efter att Hyresmarknadskommittén, som består av ledamöter från Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta, tagit hjälp av en opartisk ordförande är nu hyrorna för 2024 klara. Den genomsnittliga höjningen blev 5,4 procent och gäller från 1 januari. 

För en hyresgäst som bor i en normalstor trea med en månadshyra på 7 000 kronor innebär detta en höjning med 378 kronor per månad. 

– Det är en utmanande tid där vi de senaste två åren haft en skenande kostnadsutveckling. Stora kostnadsökningar påverkar förstås Förbos förutsättningar att driva vår verksamhet och att fortsätta prioritera underhåll av våra fastigheter och erbjuda en riktigt bra service. Det är ett ansträngt läge i samhället och vi är medvetna om att hyreshöjningen kan bli tuff för många. Samtidigt har vi ett ansvar att se till att Förbo kan fortsätta förvalta fastigheterna, säger Peter Granstedt, vd på Förbo. 

Här ser du din nya hyra

Som hyresgäst kan du se vad din nya hyra blir på hyresavin för mars. Hyreshöjningen gäller från och med 1 januari och det innebär att vi kommer att ta ut höjningen för årets två första månader, januari och februari, retroaktivt - det vill säga i efterhand. Höjningen för januari och februari tas ut på hyran för mars och april och är tydligt specificerad på hyresavin.
 
Hyresavin hittar du på Mina sidor, Kivra eller i din brevlåda inom de närmaste dagarna.

Frågor och svar om hyreshöjningen

Varför höjer Förbo hyrorna?

Varje år förhandlar vi om hyreshöjningar med Hyresgästföreningen. Vi gör det för att våra kostnader ökar och för att vi ska kunna ha möjlighet att renovera, underhålla och utveckla våra fastigheter. Hyran går också till kostnader så som fastighetsskötsel, drift, uppvärmning, el, vatten, sophantering, fastighetsskatt och räntor.

Både verksamheter och privatpersoner står inför ett tufft kommande år med ökade taxor och avgifter på flera håll, exempelvis för el, vatten och avfall. Det är faktorer även vi behöver förhålla oss till och därför låg vårt yrkande högre än tidigare år. 

Varför höjer ni när omvärlden ser ut som den gör? Är det inte bättre att hålla nere hyrorna i stället?

Förbo ska enligt lag drivas enligt affärsmässiga principer och med normala avkastningskrav. Hyrorna är den enda intäkten vi har och vi påverkas på samma sätt som omvärlden av inflation, ökade byggpriser och räntehöjningar.

För att få täckning för alla våra ökade kostnader hade vi behövt höja hyran med mer än vad vi yrkade. Nu ligger hyreshöjningen på en nivå som innebär en lägre kostnadshöjning än om du till exempel ägt ditt boende eller varit medlem i en bostadsrättsförening. Under 2023 hade många bostadsrätter i snitt 20 % i avgiftshöjningar och nästan fördubblade räntekostnader.

Hur hög blir hyreshöjningen i snitt?

Årets hyreshöjning innebär en ökning på i genomsnitt 5,4 procent från 1 januari. Ökningen varierar från område till område och ligger mellan 2,6 - 5,87procent.

Blir hyreshöjningen retroaktiv?

Ja, den nya hyran gäller från och med 1 januari. Det innebär att vi kommer att ta ut höjningen för årets två första månader, januari och februari, retroaktivt - det vill säga i efterhand. Höjningen för januari och februari tas ut på hyran för mars och april och är  tydligt specificerad på hyresavin.

Har du svårt att betala den retroaktiva delen på hyran är du välkommen att kontakta oss på 031-746 50 00.

Exempel: Min hyra är 5 000 kr. Vart går pengarna?

Här ser du vad hyrorna används till och hur mycket som går till varje del, beräknat på månadshyran 5 000 kronor.

Diagram över de olika poster som din hyra går till

Vad är det som blir dyrare för Förbo?

Här har vi några exempel på vad som blir dyrare:

  • snöröjning på vintern och gräsklippning på sommaren

  • städning av trapphus och tvättstugor

  • uppvärmning av din lägenhet

  • belysning i trapphus, tvättstugor, källare och även utomhus

  • avfallshantering

  • renovering och underhåll av våra bostäder

 

Frågor? 

Har du frågor om din nya hyra är du välkommen att kontakta oss på 031-746 50 00.