Gå direkt till innehåll

Äldre tollered

I den äldsta delen av Tollered har vi fem fastigheter.

Volrath Bergs väg 16

Det vackra gamla tegelhuset, Stora Stenhagen, från år 1853 är Tollereds äldsta bevarade arbetarbostad. Stora Stenhagen liksom Förbos andra hus i ”gamla” Tollered anses ha ett högt kulturhistoriskt värde. I tegelhuset finns det 10 mindre lägenheter som passar det lilla hushållet.

1975 renoverades lägenheterna där badrum och toalett sattes in. Tidigare fanns dessa i uthus på gården som inte finns kvar idag. Vinden i huset är omgjord till lägenhetsförråd. I huset finns den gemensamma tvättstugan. 

Volrath Bergs väg 10

Stora Byggningen är ett vackert, gammalt trähus som uppfördes år 1835-36 åt bolagets disponent J.T. Berg och renoverades under 1990-talet. Byggnaden är den första disponentbostaden och markerar Tollereds centrum. Trots senare års invändiga ombyggnader tillmäts byggnaden ett högt kulturhistoriskt värde. Idag är det fritt fram för vem som önskar att bo i huset. I huset finns 10 lägenheter i varierade storlekar. Även vinden är inredd med lägenheter. Det finns idag hiss i huset.

Den fina gården med stor gräsmatta framför huset används av hyresgästerna i huset.

Tvättstuga finns i huset källare. 

Volrath Bergs väg 15, 17 och 20

Göta / Svea / Dana är en trio gamla trähus som var arbetarbostäder. Svea är äldst och byggdes år 1897, Göta 1899 och Dana uppfördes 1910. De har tillsammans 20 lägenheter som är renoverade till en modern standard. Byggnaderna tillmäts ett stort byggnads-, samhälls- och socialhistoriskt värde då de speglar industrins utveckling. Arkitekturens formspråk med brokvistarnas detaljer räknas till nationalromantiken.

Tvättstuga finns i källaren på Volrath Bergs väg 17 och 20. 

Bakom Göta, Svea och Dana finns längor med förrådsutrymmen som förr i tiden användes som vedförråd. Dessa används idag som extra lägenhetsförråd. Lägenhetsförråd finns även i källaren alternativt i trapphusen.

Adress

Volrath Bergs väg

Karta

Karta över Volrath Bergs väg (pdf)

Varmhyra

1 rkv (rum och kokvrå): 3 710 - 3 999 kr
1 rok: 4 433 - 7 321 kr
2 rok: 4 994 - 7 692 kr
3 rok: 6 303 - 9 907 kr
4 rok: 9 376 - 9 606 kr

Fritid och service

I samhället finns pizzeria, bibliotek, hotell m.m. I Floda centrum, cirka 6 kilometer bort, hittar du apotek, bibliotek, bank och dagligvaruaffär. I den gamla brandstationen finns en biblioteksfilial med begränsade öppettider.

Tollered är ett levande gammalt brukssamhälle med ett aktivt föreningsliv. Tollereds Biograf är, med sina 24 sittplatser, en av Sveriges minsta fristående biografer. Troligtvis Sveriges enda med kakelugn. Eftersom de bara har en filmprojektor måste maskinisten byta filmrulle efter halva filmen. Det är cirka 1,5 mil till caféstaden Alingsås.

Runt knuten finns vackra skogar för härliga promenader och svampplockning. Du kan även ta ett dropp i sjön Torskabotten en bit därifrån. På andra sidan motorvägen ligger Nääsfabriker med hotell, affärer och restauranger. Här förekommer även en hel del andra aktiviteter. Hit kan du ta gångvägen som går under motorvägen.

Kommunikationer

Buss går till Floda station där du sedan kan färdas med buss eller tåg. Läs mer på www.vasttrafik.se

Skola och barnomsorg

I samhället finns en förskola samt grundskola, F5. Läs mer på www.lerum.se