Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll

 

 

Skyddsrum

I Förbos bestånd finns ett antal skyddsrum. Nedan är några fakta som kan vara bra att veta om. Hittar du inte svaret på din fundering finns Frågor och svar om skyddsrum på MSB:s hemsida.

  • Det finns skyddsrum i många av Förbos fastigheter. På MSBs hemsida (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) finns en interaktiv skyddsrumskarta där du kan själv kan leta upp närmaste skyddsrum.

  • Vid händelse av krig blir du uppmanad att gå till närmaste skyddsrum. Det betyder att även om skyddsrummet ligger i Förbos hus, så kan det komma att användas av personer som inte bor i huset. Dörren kommer att stå öppen, det vill säga att inga nycklar eller taggar behövs för att komma in.

  • I ett iordningsställt skyddsrum ska det finnas vatten upptappat på kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter. Däremot finns det inte till exempel mat eller filtar. På MSBs hemsida hittar du en lista på saker som kan vara bra att ta med till ett skyddsrum.

  • Ett skyddsrum är till för att skydda civilbefolkningen i händelse av krig. Ett skyddsrum skyddar från till exempel bomber, splitter, radioaktivitet och gas. Man ska kunna vistas säkert i ett skyddsrum i upp till två dygn.

  • Svenska skyddsrum är endast avsedda för människor, du får alltså inte ta med ditt husdjur in.

  • Skyddsrum ska vara uppmarkerade med en tydlig skylt märkt "skyddsrum".